Kvarner 2010 odustao od ABA lige

Iz Rijeke stiže možda nepopularna, ali sigurno razborita odluka. Košarkaši Kvarnera 2010 neće sljedeće sezone nastupati u regionalnoj ABA ligi. Board iste je Riječanina minuloga ponedjeljka, točno u 19.30 sati dostavio službenu pozivnicu za “besplatan” pristup, a s Nafte je u petak, nešto prije 11 sati stigla službena zahvala.

“Donijeli smo odluku koja jamči nastavka ispravnog puta našega kluba. Ona nije produkt samo brige za financijsku strukturu, želimo nastaviti put razvoja mladih igrača koje dovodimo i ove sezone. Nije nam bilo lagano prihvatiti to da u ABA ligi nećemo sudjelovati, ona je naš cilj, ali do nje želimo stići kada za taj korak budemo spremni. Sada još nismo”, rekao je Marko Šamanić, sportski direktor Kvarnera 2010.

Riječani imaju drugih planova. Igrat će se (nikad jača!) A-1 liga sa Zadrom i vjerojatno Cedevitom, ABA liga ima intenciju smanjivanja na 12 klubova, no to su sve informacije “iznutra”, još nepotvrđene. Uz sudjelovanje u Kupu Kreše Ćosića, ostat će i participacija u razvojnom natjecanju, Alpe Adria Kupu.

“Hvala vodstvu ABA lige, prvenstveno predsjedniku Veberu i direktoru Novoselu na svoj podršci koju su nam dali, hvala i klubovima iz regije koji su jako pozitivno reagirali i ugodno me iznenadili. Kada uđemo u ABA ligu želimo biti konkurentni, stvarati igrače-pobjednike, a ne frustrirane mlade ljude. Naš se klub mora razvijati na pravi način”, rekao je Šamanić.

U klubu su inače, u četvrtak predstavljeni mladi igrači – hrvatski U-18 reprezentativac Josip Barnjak (1998-195-G/F) i njegov BiH-kolega Sandro Antunović (1998-206-PF). Bilo bi u najmanju ruku kontradiktorno “škartirati ih” i na njihovo mjesto dovesti pet skupljih igrača za ABA ligu. Razvojnost bi patila, omladinski pogon, prirodni slijed, sve… Kao i infrastruktura.

“Na Nafti kroz 2017. godinu želimo stvoriti još moderniji stacionar za naše mlade igrače, proširiti ga na 10 mjesta što bi u dogledno vrijeme trebalo značiti da će sve potrebno za razvoj mladi košarkaš imati u klubu; od kuhinje do terena za trening. To nam mora biti kapitalni projekt, a ABA liga će postojati i za tri-četiri godine”, dodaje sportski direktor Riječana.

Nisu u klubu željeli komentirati eventualnu reperkusiju na Kvarnerovu (opet eventualnu) pozitivnu odluku o igranju u ABA ligi. Svađe na relaciji HKS – ABA, ECA – FIBA i ostale konfrontacije ionako nisu u njihovoj domeni. Sumarno, još nije poznato koji će klubovi nastupiti u ABA ligi umjesto Union Olimpije i Helios Sunsa koji je također donio odluku o neigranju. Realno je, treba očekivati natjecanje s 12 klubova.