Neslužbeno: Kvarner 2010 u ABA ligi!

Hrvatska, barem zasada neslužbeno, ali s čvrstim temeljima računa na svog četvrtog predstavnika u ABA ligi sljedeće sezone. Pozivnica, sretno 14. mjesto u ždrijebu (koji je već održan) po svemu sudeći neće pripasti Union Olimpiji. Neće, jer za to slovenski klub nije imao novca. Ako želite biti “lucky loser”, netko od onih koji po plasmanu u nacionalnom prvenstvu nije osigurao regionalnu ligu, taj si gušt morate platiti 150 tisuća eura. Teško? Znamo, lani smo na taj način gledali Sutjesku.

Ni uz svesrdnu pomoć Boarda ABA lige koji je Olimpiji rok od petka prebacio na današnji dan (ponedjlejak), Slovenci nisu uspjeli u škrabici skupiti 150 tisućica. U ligu bi prema nacionalnom koeficijentu država članica trebao ući hrvatski predstavnik, a to je, sukladno rezultatu (4. mjesto u PH) – Kvarner 2010.

U košarkaškoj Rijeci današnji se dan iščekivao s blagom skepsom, sumnjom u ono što se moglo čuti iz visokih ABA-krugova. Olimpija nije platila, nije dala bankovnu garanciju, nije uspjela izlobirati novu odgodu, nije uspjela izmoliti, izkumiti, iskamčiti…. Za njih neće biti regionalnog, a možda ni europskog natjecanja, jer i Eurokup je isto pod debelim upitnikom.

Kada smo saznali informacije s vrha, telefon je sam okrenuo broj trenera Marijana Mancea. Riječki je trener ovoga ljeta već imao ponude ABA-ligaških klubova, sve ih je redom odbijao, kao da takve dolaze na dnevnoj bazi. I onda – Kvarner 2010. ABA liga preko tjedna, A-1 liga preko vikenda. Takav je plan…

“Može, idemo raditi. Ako pitate igrače, uvijek bi više igrali nego trenirali, to je normalno. Krećemo 16. kolovoza, ide dobra baza pa onda u hvatanje rezultata”, išao je tako prvi dio razgovora vezan za energiju, stanje, voljni moment.

Tek smo onda krenuli o poslu…

“Do kraja tjedna uprava očekuje službenu dostavu pozivnice. Kada ona dođe, ako je prihvatimo, onda ćemo svi u klubu sjesti, vidjeti, porazgovarati, napraviti novu financijsku konstrukciju, krenuti na tržište zasukanih rukava. Sve je fizički izvedivo”, veli Mance.

ABA liga stigla mu je na dan FIBA-ine odluke o odgodi U-18 Eurobasketa u turskom Samsunu. Mance kao izbornik juniorske reprezentacije žali za nezavršenim procesom…

“Mjesec dana smo krvarili na pripremama, sada mi je baš žao zbog toga što nismo završili posao, a ostalo je pet dana do početka EP-a. Ako se ono i zaista bude održalo u prosincu, onda ću teško moći biti na klupi reprezentacije. Vidjet ćemo, u svakom slučaju krivo mi je, jer mislim da smo bili spremni za nešto dobro. Ipak, sigurnost djece je od šireg interesa.”

Ukoliko Kvarner 2010 i zaista postane dio ABA-lige, njegova će pozivnica za Alpe Adria kup otići u ruke nekom drugom hrvatskom klubu.  Čeka se službena potvrda svega napisanog…