Zvezda prvak ABA lige

Nakon pobjede nad Cedevitom u prošlogodišnjem finalu, Crvena zvezda je i godinu dana kasnije ponovila isti uspjeh. Okrnjeni Mega Leks nije bio dostojan protivnik pa je Zvezda “metlom” obranila titulu.

KK Mega Leks – KK Crvena zvezda telekom 49:61 (16:24, 18:13, 4:9, 9:15)

Oko 2.500 gledatelja u dvorani PSC Pinki u Srijemskoj Mitrovici svjedočilo je pokušaju da se unese malo neizvjesnosti finalnu seriju za prvaka regionalne ABA lige. Kroz prvu četvrtinu, kao i u prethodne dvije utakmice, Mega nije mogla iskontrolirati vlastiti reket, a na drugoj strani Miller ubacuje 10 koševa u četiri minute. Zvezda ne koristi dosta izgubljenih lopti Mege da se odvoji na uvjerljivu prednost pa sve kulminira izjednačenjem u 16. minuti (31:31). Ipak, do poluvremena Zvezda stvara malu prednost i na veliki predah odlazi s plus tri.

Nakon poluvremena Mega se muči te prve koševe postiže tek nakon 5 minuta igre. Zvezda ni to ne koristi. Najskromniju četvrtinu možda i cijele lige uljepšala je pjesma s tribina. Do kraja smo gledali teško probavljivu košarku s 45 kombiniranih izgubljenih lopti.

Ostaje žal za pravom finalnom serijom kao kulminacijom zanimljive sezone u regionalnoj ligi. Možda da se sve igralo u trećem mjesecu…

Za Megu su najučinkovitiji bili Zagorac (21p, 6s, 22 val.) i Ivanaović (10p, 6a, 13 val), dok su kod Crvene zvezde najistaknutiji bili Miller (18p, 8s, 19 val.) i Jović (3p, 6as, 12 val.).

U 15 sezona najuspješniji su srpski klubovi s 11 naslova, Hrvatska ima 2, a Slovenija i ponos Izraela po jedan. U prvih 5 godina postojanja, od sezone 2001./02. do sezone 2005./06., liga je nosila naziv Goodyear. Nakon toga 5 godina je bila NLB liga, da bi zadnjih 5 godina bila ABA liga.

Postojanje, format i svrha regionalne lige biti će razriješena u narednim mjesecima kada veliki igrači uzmu dio kolača za koji misle da zaslužuju. U nadi ostaje samo da će misliti i na dobrobit sporta.