Bojan Bogdanović:”Mi igrači smo željeli da se krene u kvalifikacije za SP sa starijim igračima”

Dogovor je bio da se čujemo u petak, čim se probudi. Večer ranije je stavio 37. Drugi najbolji košgeterski učinak otkako je, čini se zauvijek, preselio svoju klupsku košarku s one strane Atlantika.

I, iako mu to obično nije navika, Bojan Bogdanović nije se dugo javljao.

– Pokupili su me ujutro, imao sam obveza, jebiga, je l’ kasno sad – pitao je dok se u nas već petak pretvarao u subotu.

Bilo je za novine od subote, ali nije za novine od nedjelje. Kako je ionako sve što će reći puno važnije od 24 sata čekanja, prvo smo krenuli s eksplozijom protiv Minnesote. Dojam je kako on trenutačno igra na razini i s ovlastima, pa i doprinosom kakav je recimo imao dok je Hrvatska igrala Igre u Riju. I to u trećoj momčadi Istoka, u Indiana Pacersima.

Je li to krivi dojam, ili se i on tako osjeća?

– Ne, u pravu ste, nije krivi dojam. To je to. Puno više igram s loptom, daju mi i da igram pick and roll, puno je više akcija za mene kad igram leđima prema košu, uglavnom, imam potpuno slobodu i moram priznati, da se zato jako dobro osjećam na parketu. Baš se osjećam slobodno, moćno na terenu.

Naravno, s ozljedom Oladipa Pacersi su se morali mijenjati. Bogdanović je na 21,2 poena u prosjeku otkako nema Oladipa, ali nije sva ta žilavost Pacersa samo do Bojana. Njemu, doduše, odgovaraju cutovi koje Pacersi imaju svojim napadačkim setovima, koristi dobro blokove visokih igrača, a i Ryan Sounders, Minnesotin trener kazao je kako su ti cutovi ubojito oružje Indiane…

– Oni dolaze, manje-više iz našeg čitanja igre, prilagođavanje činjenici kako se obrana postavlja na svakog od nas i tu se dobro snalazimo.

Kad je dolazio u NBA vjerojatno nije mogao zamisliti da će jedan od njegovih ključnih njegovih suigrača u karijeri biti Thad Young, s kojim je igrao u Brooklynu, pa ga je ovaj dočekao u Pacersima. Suradnja njih dvojice ponekad izgleda kao da mogu igrati zatvorenih očiju…

– Upravo su me o tome pitali i novinari ovdje. O Thadu mogu samo ovo reći; jednog tako zahvalnog igrača poželjela bi svaka momčad na svijetu. On radi toliko toga na parketu, toliko nekih sitnih stvari, koje se možda i ne primjećuju, koje se ne vide u statistici, ali znam da takav profil igrača obožavaju imati kraj sebe i suigrači, ali i treneri. Da, Thad i ja se razumijemo u igri, on sjajno čita situacije kad ulazim u cutove, čita backdoor pasove, a mi vanjski želimo što više davati priliku našim visokim igračima da nas proigraju, jer znamo da to oni mogu jako dobro raditi.

I tako, NBA liga je ušla u zadnju četvrtinu osnovnog dijela sezone. Indiana je treća, Sixersi su korak iza, nešto malo više zaostaje Boston. Do prva dva mjesta, gdje su Bucksi i Raptorsi teško da mogu, no koliko će im pobjeda trebati za očuvanje trećeg mjesta i Netse u prvoj rundi play-offa, barem to tako sada stoji…

– Teško će biti, svjedoci smo kako se iznenađenje događaju iz večeri u večer, iako ovdje stanuje neko nepisano pravilo da najbolji nakon All Stara rijetko gube. Mi za sada idemo utakmicu po utakmicu, s time da znamo kako do konca sezone imamo jako težak raspored, možda i najteži raspored od svih konkurenata. Mislim da nećemo biti na koncu ispod pete pozicije, ali mi silno želimo imati prednost domaćeg parketa u prvoj rundi, biti u prva četiri, najbolje bi bilo biti treći…

I dok je Bojan Bogdanović bio priča večeri, na drugoj strani parketa u toj utakmici bio je Dario Šarić. Bojan i Dario bili su zajedno, pričali su…

– Vidjeli smo se i prije utakmice, bili smo zajedno nakon utakmice. Nije mu lako, situacija u momčadi je za Darija takva da mu minutaža varira iz utakmice u utakmicu. Međutim, s njim sam ja na čistu. On je toliko dobar igrač da će ta njegova kvaliteta kad-tad isplivati i sve će mu se ovo vratiti. Bit će to onako kako treba biti.

I, dok su bili zajedno otvorili su bolnu temu. A ona se zove reprezentacija. Koja neće na SP.

– Ma bilo koja priča s bilo kojim svojim reprezentativnim suigračem počinje i završava s reprezentacijom. I pričali smo o tome Dario i ja, iako je tu teško biti pametan nakon svega što se događalo. Uostalom, u poziciji smo, ako ne bude pozivnice za olimpijske kvalifikacije, da mi budemo dvije godine bez velikog natjecanja. S druge strane, govorim za sebe, meni će ovo biti posve neobična situacija.

Bogdanović je to ovako postavio.

– Otkako sam počeo igrati košarku, a znate da je to kod mene bilo kasnije (igrao je nogomet do 14. godine, op. p.), dakle od moje 15. godine, ja sam svako svoje ljeto provodio u reprezentaciji i to me je okupiralo. Ne znam niti sam kako ću se ponašati ovo ljeto kad toga neće biti, to mi je posve neobično.

I jesu li Bogdanović i Šarić razgovarali o tome da će i dalje vjerovati, čekati i tu 2021. godinu, ako treba, pa ako se jednom dogodi…

– Ma o tome uopće ne treba dvojiti. Ako nas ozljede zaobiđu, ako ćemo biti zdravi, mi smo tu. Šteta je što nas sada nema, mi smo u dobrim, najboljim igračkim godinama, ali ne samo mi, tu su u NBA ligi i neki mlađi igrači koji igraju sve više, pa će i njima ove dvije godine biti – velika rupa.

Možda će biti samo godina dana, ako uleti ta pozivnica za olimpijske kvalifikacije?

– Ne znam, nisam ni s kim pričao na tu temu. Znam da će za tu pozivnicu kandidirati Slovenija koja je europski prvak, a tu je i Latvija koja ima Porzingisa, dosta mladih igrača. Ne znam, bit će tu dosta i lobiranja, treba vidjeti i po kojemu će se ključu određivati reprezentacije s pozivnicom. Nadam se da je možemo dobiti, pa da ponovimo ono što smo napravili 2016. godine, kada smo preko Torina došli do Rija. Opet, ako nam netko bude pogledao rezultate nakon toga, onda će vidjeti samo razočaranje…

Kad racionalizira trenutačno stanje, do kojega odgovora Bogdanović dolazi? Kako nam se sve ovo dogodilo?

​- Ušli smo nesređeno u ove kvalifikacije za SP, pomislili, valjda, da ćemo lagano proći. Nismo imali pravilnu viziju, jer, kao, mi smo krenuli u neki zaokret, neko pomlađivanje, a mi mladih igrača koji mogu iznijeti kvalifikacije nemamo. Bio bih najsretniji da nije tako, da su ti mlađi igrači mogli igrati, da su stekli iskustvo, pa da zajedno s nama iskusnijima odigraju taj SP, i da tamo nešto napravimo. Ali, nije to tako. Vidim da je zaigralo u ovim kvalifikacijama čak 37 igrača, a toliki fond igrača za reprezentativni dres nemaju niti veći i bolji od nas. I to je dovoljna činjenica za ustvrditi kako se jako lutalo.

Djelovalo je kao da govori uz povučenu ručnu kočnicu. Jer, naravno, postoji tu i ona priča od rujna, kad je i on bio u reprezentaciji, a izgubili smo od Litve u Osijeku i Poljske u Gdanjsku.

– Ne postoji nitko tko meni može zamjeriti više nego ja zamjeram samom sebi. Mogu me kritizirati koliko god žele, ali, vjerujte, što god tko pomislio, rekao ili napisao o meni, to ne može biti toliko loše koliko ja mogu misliti loše o sebi. Sebi sam uvijek bio najveći kritičar.

I nakon što je već deset godina u reprezentaciji, nakon što postao najbolji strijelac Hrvatske u povijesti, nakon što je dobio i kapetansku taku, što Hrvatska treba učiniti po Bogdanoviću?

– Vrlo je to jednostavno, iz moje perspektive. Treba se dogoditi da smo svi na istoj ideji. Reći ću vam ovo, mi igrači smo željeli da se krene u kvalifikacije za SP sa starijim igračima, da tu budu Tomas, Ukić, Simon, Žorić, no nije se tako krenulo, onda su se neki vraćali, neki nisu nikako i ne znam uopće što bih o tome rekao. Onda se u pozivima za reprezentaciju gleda tko s kim priča, tko je s kim u kakvim odnosima, a takve se stvari najmanje trebaju gledati. U reprezentaciji moraju biti najbolji igrači, a ne da se dogodi da svi skupa ispaštamo, jer netko ima ovakav ili onakav pogled na situaciju.

Tu ne misli na igrače?

– Naravno da ne mislim.

I ima on objašnjenje.

– Znate kad se stvari ne postave na pošten, sportski način, onda se dogodi i Rumunjska u Zadru, gdje se promaši 20 trica. I da, mi igrači smo krivi za Litvu i Poljsku, jer da smo to dobili, a trebali smo, mi bismo bili na SP. Ali, nekada se okrene tako i jer nam se događaju stvari koje se ne smiju događati, pa kad se treba sve poklopiti, to se ne dogodi.

Može li malo konkretnije? Bojan se počeo otvarati…

– Mislim da je glavni problem nedostatak komunikacije. Ajmo ovako, moram li doista biti precizan?

Pa, ne bilo loše.

– Ako je netko za vrijeme reprezentativnih priprema izašao van, onda se taj netko treba nazvati, s njime se treba popričati, sve riješiti, a ako ne ide tako, tek tada o tome pričati za medije.

Ali, nije to priča samo ovih dana.

– Ma, naravno da nije. Sjetite se da sam ja 2012. godine bio izbačen iz reprezentacije. I to je tada planski, ciljano bilo učinjeno kontra mene, jer isti prijestup poput mog napravila su tada još četiri igrača. Nisam o tome nikada govorio, jer nisam želio da drugi tada ispaštaju, ne bi to bilo fer.

Ali, i tada se stvar rješavala putem kojim ne bi trebala. Kao i sada kad su igrači prozivani za nespremnost, za noćarenje…

– Mi se stalno tu igramo gluhih telefona, nema tu priča “neki igrač”, “neki igrači”, uvijek postoje imena i prezimena i ako postoji problem, ma meni je i glupo što o tome sad govorim, ali onda se to rješava u krugu reprezentacije, na sastanku, između nas, gdje se taj i taj, s konkretnim imenom i prezimenom, pozove i traže se od njega odgovori. A ne nekim drugim kanalima koji se koriste samo da bi netko, izvan kruga igrača, imao alibi.

I sve to nema smisla.

– Samo se na taj način rade skandali, daje se prostora spekulacijama, a za njih nema potrebe, a i ti problemi, realno, ne postoje. I o tome smo pričali Dario i ja. Mi igrači svi mislimo isto. Svatko normalan od nas će ovo reći.

Usput, Bogdanović je u momčadi u kojoj se kemija u svlačionici unazad dvije sezone pretvara u alkemiju. Svi u NBA ligu pričaju o snazi svlačionice Indiane.

– Uzmite samo ovo; lani je svaki igrač Pacersa igrao sezonu života. I nakon toga su svi govorili kako ćemo ove sezone pasti, kako smo dosegnuli svoj limit, a sada smo u situaciji da opet svaki igrač ima svoju najbolju sezonu. Sve to je posljedica dobrog sustava, atmosfere, kemije, ako želite, baš nas i to vodi do najboljih osobnih učinaka, a oni kombinirano daju i identičan klupski rezultat.

Kako tako nešto prebaciti u hrvatsku reprezentaciju?

– To je dobro pitanje.

I za kraj, HKS je dogovorio da Hrvatska igra Ljetnu NBA ligu u Las Vegasu. Ne očekuje se da na njoj igra Bojan Bogdanović.

– Iznenadila me ta vijest, a što se tiče Ljetne NBA lige, ja je nisam nikada igrao otkako sam u NBA. Mislim da je to idealno za voditi mlađe igrače u Las Vegas, pa tu vidjeti tko može iznijeti te europske kvalifikacije. Jer, ja očekujem i tu poteškoća, neće nama te europske kvalifikacije biti lake, bojim se…