Španjolski prvoligaši potpisali hrvatske centre

Bilbao Basket, Estudiantes i Obradoiro, tri španjolska prvoligaša, potpisali su proteklih dana svaki po jednog hrvatskog košarkaša. Riječ je o centrima Ivanu Buvi, Goranu Sutonu i Stanku Baraću.

Buva je tako postao novi član Bilbaa, kluba u kojem su već igrali naši Marko Banić, Damir Markota, Drago Pašalić, Fran Pilepić i Zoran Vrkić. Buva je rođen u Zagrebu prije 25 godina, visok je 208 centimetara te je u dosadašnjoj seniorskoj karijeri nastupao za Križevce, Cedevitu, Široki te talijanske prvoligaše Cantu i Avellino. Upravo je prošle sezone u Avellinu igrao svoju najbolju košarku u karijeri te je u 43 odigrane utakmice u prosjeku bilježio 13,3 poena i 5,5 skokova po susretu.

Ni Estudiantesu nisu strani hrvatski košarkaši, pa je tako nakon Banića, koji je tamo igrao prije tri sezone, novi Hrvat u njihovim redovima Suton, 208 centimetara visoki 31-godišnjak rođen u Sarajevu. On je protekle dvije sezone proveo također u Španjolskoj, ali u Joventutu, gdje je protekle sezone u prosjeku bilježio devet poena uz 5,6 uhvaćenih skokova po susretu. Profesionalnu karijeru nakon završetka studija na američkom sveučilištu Michigan State započinje u ruskom Spartaku, nastavlja u talijanskoj Bielli i zagrebačkim klubovima Ciboni i Cedeviti, prije nego li se zaputio na Pirinejski poluotok.

Obradoiro je novi klub našeg 217 centimetara visokog gorostasa Baraća, kojemu to nije prvi izlet u Španjolsku, budući da je ranije u karijeri branio boje Valencie i Laboral Kutxe. Prošlu je sezonu ovaj 30-godišnjak odigrao kod Jasmina Repeše u Armani Milanu, te je u 36 utakmica u prosjeku bilježio 5,8 poena i 3,5 uhvaćenih skokova. U karijeri je još igrao za Široki, Anadolu Efes i Cedevitu. Ni njegov novi klub nije imun na Hrvate, budući da su tamo ranije igrali Mario Delaš i već spomenuti Pašalić.