Danas prvi pravi test protiv Crne Gore

Hrvatsku košarkašku reprezentaciju danas čeka treća utakmica na ovogodišnjem Eurobasketu s Crnom Gorom koja je na rasporedu u 16:45. Do sada smo upisali dvije ne tako uvjerljive pobjede nad Mađarskom i domaćinom Rumunjskom te ne  podcjenjujući te dvije momčadi, možemo s pravom reći da nas danas čeka prvi pravi test.

Jučerašnji dan odmora trebao je koristiti za predah, psihološku pripremu i resetiranje na postavke igre koje smo vidjeli u pripremnim utakmicama u Francuskoj i Opatiji. Unatoč tome što Hrvatska reprezentacija nije pokazala svoje pravo lice, upisali smo dvije važne pobjede koje nas guraju prema osmini finala i datumu 10. rujna kojeg je izbornik Aleksandar Petrović označio primarnim ciljem. Ne možemo bježati od činjenice da je evidentna nervoza među igračima ili drugim riječima, nema mirnoće koja nas je krasila olimpijsko ljeto prošle godine:

“Ovog trenutka smo sigurno razmišljali da budemo tu gdje smo sada što se tiče aspekta dvije pobjede. Međutim, sasvim sigurno da je strašno puno nervoze. Praktički mi jesmo u osmini finala, ali definitivno moramo ganjati tu kompaktnost jer ono što ćemo napraviti, sutra im moramo pokazati te očigledne stvari koje nas režu.”

Povratnik u reprezentaciju i ključan igrač u trenucima kada nam se Rumunjska približavala, Marko Popović, smatra da nema razloga za nervozu i da se nada da će Hrvatska već danas igrati bolje:

“Nadam se da ćemo se već za sljedeću utakmicu bolje pripremiti, odnosno da ćemo bolje pristupiti utakmici i igrati bolje jer možemo bolje. Ja stvarno ne vidim razloga za nervozu unutar ove ekipe. Ne treba stavljati sada breme da smo mi najbolja reprezentacija, da moramo dobivati 30, 40 razlike. Trebali smo možda malo više odmoriti naše glavne igrače, ali eto, opet su se danas jako potrošili. Znamo njihovu kvalitetu i osjećamo se sigurnije kad su oni na parketu.”

Što se tiče našeg današnjeg protivnika, Crna Gora je u subotu zabilježila uvjerljivu pobjedu nad Mađarskom i na neki način zaliječila svoje rane od bolnog poraza protiv moćne Španjolske.  Crnogorci su uspjeli nadjačati Mađarsku tako da su imali 18 skokova više, a da se pritom Nikola Vučević i Bojan Dubljević nisu značajno potrošili. To bi moglo biti presudno jer je i sam Petrović prije početka turnira izjavio da je najmanje zadovoljan tom, centarskom pozicijom. Zato, za pobjedu protiv Crne Gore trebaju nam raspoloženi Darko Planinić i Luka Žorić, neumoran Bojan Bogdanović, radilica u obrani Marko Tomas i probuđeni Dario Šarić koji još uvijek nije pokazao svoje umijeće i znanje zbog kojeg je planetarno poznat kao “the Homie”. Bez obzira na ishod utakmice, daljnji okršaji s lepršavom Španjolskom i oslabljenom Češkom u odnosu na prošli Eurobasket, trebali bi nam poslužiti za kolektivno dizanje forme.