Finska bez Mottole protiv Hrvatske

Finska košarkaška legenda, Hano Mottola teško se ozljedio u utakmici protiv Grčke i propustiti će ostatak EuroBasketa 2013. Mottola je tešku ozljedu doživio na svoj 37. rođendan.

Veteranski centar poderao je ligamente koljena u duelu sa Vassilisom Spanoulisem tokom utakmice posljednjeg kola prvog kruga protiv Grčke, koju su finci iznenađujuće dobili rezultatom 86:77.

Finci su se u drugi krug plasirali veličanstvenim stilom nakon što su završili drugi u skupini iza Italije koja ih je jedina dobila, te ostvarili pobjede protiv Turske, Rusije, Grčke i Švedske. Finska svoj prvi susret drugog kruga igra protiv Hrvatske, a u sastavu će imati 11 igrača i više neće moći računati na ogromno iskustvo Mottole i na njegovih 209 cm visine u reketu.

Izbornik Finske, Henrik Dettmann za stranicu fibaeurope.com rekao je sljedeće:
“Da, naravno, izgubili smo jednoga od ključnih igrača za našu momčad. Njegova se igra naravno promijenila u odnosu na pred pet godina kada je igrao 30 minuta po susretu, sada igra 15 minuta, ali tih 15 minuta je kvalitetno i ovo je veliki gubitak za nas.”

Mottola se ozljedio nakon što je u igri protiv Grčke na terenu proveo samo jednu minutu. Prosjek na ovom EuroBasketu bio mu je 6,2 poena i 1,8 skokova.
“To dovoljno govori o Hanovom karakteru, da je on u mogućnosti prilagoditi svoju igru i njegov jedini cilj je bio pomoći momčadi”. Dodao je finski izbornik.

“Naporno je trenirao da uđe u formu i mislim da s 37 godina više nije tako mlad igrač, ali je bio u odličnoj formi, ali ovo je jednostavno dio sporta, nažalost”.

Ove je sezone igrao za ToPo Helsinki u finskoj Divari A ligi. Debi za Finsku seniorsku reprezentaciju imao je sa 19 godina na EuroBasketu 1995. u Grčkoj gdje je bio na prosjecima od 4,2 poena i isto toliko skokova. Vrlo je moguće da je ovo kraj karijere za ovog odličnog košarkaša koji je postao prvi finski igrač u povijesti na NBA terenima.