Hrvatska pobijedila Crnu Goru i potvrdila osminu finala

Hrvatski su košarkaši sa 76:72 savladali Crnu Goru u trećem kolu Skupine C Eurobasketa, te time i matematički potvrdili prolazak u osminu finala ovog natjecanja.

Crna Gora – Hrvatska 72:76 (17:25, 14:18, 21:19, 20:14)

(statistika)

Već nakon dvije minute igre prisili smo crnogorskog stratega Bogdana Tanjevića da pozove minutu odmora. Koš Roka-Lenija Ukića sa zvukom sirene, pa trica Bojana Bogdanovića, oplemenjeni su sa pet poena u jednom napadu, nakon što su nesportsku pogrešku Nikole Vučevića iskoristili Marko Tomas s dva slobodna bacanja te Bogdanović s novom tricom za 10:0. Tek nakon novog ubačaja za tricu Bogdanovića za 15:0, Crnogorci su prvi puta pogodili i to tricom Tyresea Ricea. Krenuli su tada reprezentativci Crne Gore s boljom igrom na obje strane terena, a najviše problema radili su nam s napadačkim skokovima, kojih su skupili pet u prvih deset minuta. Polako se naša velika prednost topila, a prvu četvrtinu zaključio je sa zvukom sirene Bojan Dubljević za 17:25.

A gdje je stao u prvoj, nastavio je Dubljević u drugoj četvrtini, ubacivši tricu odmah na otvaranju. Crnogorci u narednim minutama bolje izgledaju na terenu, ali naše služi trica, pa Marko Tomas ubacuje našu osmu iz dvanaestog pokušaja za 31:24 u 14. minuti. Međutim, minutu nakon toga ubačajima Dubljevića i Vladimira Mihailovića naši južni susjedi smanjuju na samo tri poena zaostatka i prisiljavaju Aleksandra Petrovića da pozove time-out. Trgnuli smo se tada ponovno, primili do poluvremena samo tri poena i lagano izgradili prednost za lijepih 43:31 po završetku prvih 20 minuta.

Prvih 12 poena u nastavku Crnogorci su ubacili iz reketa, dok su naši otvorili tricama Ukića i Tomasa te s četiri vezana poena Darija Šarića, pa je na polovici treće četvrtine rezultat glasio 53:43. Razigrao se potom Luka Žorić, ubacio do kraja dionice pet poena, ali u igru se vratio i Dubljević, najopasniji Crnogorac večeras, koji je uz pomoć Ricea držao svoju momčad na pristojnom zaostatku.

U posljednju se dionicu ušlo rezultatom 62:52, a istu dvicom iz kuta otvara Dragan Bender. Stala nas je trica, a ušla je Riceu, pa je dvicu nadodao Nikola Pavličević za 57:64 i novu Acinu minutu odmora. Vraća se tada u igru Bogdanović i odmah stavlja četiri vezana poena, ali uzvraćaju Nikola Ivanović tricom i Dubljević ubačajem nakon blokade Šarića na Vučeviću, pa četiri i pol minute prije kraja glasi 62:68.

Dvije minute prije kraja, a nakon Tanjevićeve minute odmora, Rice ubacuje tricu uz prekršaj, a pogođen dodatno slobodno bacanje približava Crnogorce na samo pet poena zaostatka (73:68). Rice potom pogađa još dva bacanja i smanjuje na samo tri razlike, a u sljedećem napadu naši ne uspijevaju uputiti loptu prema košu. Rice ponovno uzima stvari u svoje ruke i na točno 58 sekundi prije kraja polaže za 73:72. Uzvraća istom mjerom Šarić, a Ivanović promašuje tricu za izjednačenje. Crnogorci rade brzi prekršaj i tek 12 sekundi prije kraja ulaze u bonus. Još sekunda je prošla do prekršaja na Šariću, koji pogađa drugo bacanje. Bio je to i posljednji poen na susretu, budući da naši današnji protivnici nisu uspjeli uputiti loptu prema košu.

Bogdanović je 19 od svoja 23 poena ubacio u prvom poluvremenu, a uhvatio je i šest skokova. Jedini dvoznamenkasti uz njega bio je Šarić s 14 ubačaja. Rice je za Crnu Goru ubacio 22 poena, dok je Dubljević ubilježio double-double učinak od 17 koševa i 11 skokova.

Sljedeći susret Hrvatska igra već sutra, kada ćemo se u istom terminu suprostaviti Španjolskoj.