Ubojita Latvija stotkom razbila Crnu Goru, slijede Slovenci

Prvenstvo puno iznenađenja počelo je u nedjeljno popodne više nego očekivano. Naši susjedi, Crnogorci nisu uspjeli parirati Latviji koja nakon svega pokazanog svakako spada u jedno od ugodnijih iznenađenja na prvenstvu.

Osim prve utakmice, gdje su i tada vodili Srbe dvije minute prije kraja, sve ostalo odradili su odlično. Redom su dobivali Belgijance, Britance, pa uvjerljivo Ruse i za kraj domaćine Turke u dosta važnoj zadnjoj utakmici skupine.

Osmina finala, 10. rujna:

Latvija – Crna Gora 100:68 (27:15, 26:22, 29:15, 18:16)
(statistika)

Kada je Aco Petrović rekao, imamo plan i znamo kako ćemo s Rusima i Srbima, ali ne i Latvijcima, svi koji su pogledali koju od utakmica, mogli su uočiti nepredvidljiv napad, totalno suprotno od onoga na što smo navikli od bivših Sovjeta. Finta šuta ili pak sam šut u ranoj fazi je očito forte ove ekipe, koja je danas potpuno razbila Crnogorce.

Nisu Tanjevićevi “tići” ni bili toliko loši, koliko je Latvija mogla danas pogoditi. Počeli su utakmicu tricom Smitsa, da bi u nastavku Timma i Porzingis već u ranoj fazi donijeli dosta sigurnih dvanaest poena prednosti. Vodili su doduše Crnogorci 8:7, no tada je počelo sijevati sa svih strana, najviše iz kuta, a kada k tome pridodate nerazigrane braću Bertans, dobijete dojam da ima rezerve u ovoj ekipi za kvalitetan match-up sa Slovenijom.

Što se sažetka utakmice tiče, treba spomenuti bljesak naših susjeda koji su došli sredinom druge četvrtine na pet poena, najbliže što je bilo je -4, no sve nakon toga je bila jednosmjerna utakmica u kojoj je Rice odigrao tek u prvom poluvremenu (vuče ozljedu od utakmice protiv Hrvatske). Jedini dvojac koji je parirao Latviji je bio Nikola Vučević (16 poena, 9 skokova) i Bojan Dubljević (21 koš, 6/6 za tri poena). Apsolutno premalo za Latviju koja već u zadnjih nekoliko prvenstva diže kvalitetu svoje igre, a kako je jedan Bertans odrastao, dobili su zvijezdu u liku Kristapsa Porzingisa te sada igraju vrlo kvalitetno.

Na kraju nevjerojatnih 15 trica iz 25 pokušaja, ili u postocima 60 % kombinirano, šutirali su Latvijci. Od toga Timma 4/4 (21 poen, 6 asistencija, 5 skokova), Porzingis 19 poena, Strelnieks (7 asistencija), Smits i Blumms po dvije trice. Po jednu braća Bertans (Davis 1/4, David 1/3).

Uvjerljiva stotica na kraju, doduše prva, ali kako su danas igrali, a u šali Crnogorci nisu ni probudili, sasvim zasluženo. Za dva dana, Slovenija – Latvija, susret kojeg će biti vrijedno pogledati!

Nedjelja, 10.09. 2017.

Srbija – Mađarska 14.15 h
Španjolska – Turska 17.45 h
Hrvatska – Rusija 20.30 h