Mario Delaš u doprvaku Estonije

Hrvatski košarkaš Mario Delaš s Novom Godinom kreće u novu avanturu. Estonski doprvak Kalev/Cramo nova je stanica u karijeri ovog 25-godišnjeg Splićanina, koji je ove sezone bio član Cedevite, ali bez ijednog nastupa za Vitamine.

Delaš je Cedeviti pristupio prije početka prošle sezone, u kojoj je nastupio u 51 utakmici i pritom ubacivao 5,5 poena i hvatao 3,3 skoka po utakmici. Karijeru je započeo u matičnom Splitu, a potom je igrao za Cibonu, u Litvi za Žalgiris, Siauliai i Baltai te u španjolskom Obradoiru. Sa mladim hrvatskim reprezentacijama ima po broncu sa europskog i svjetskog prvenstva, na kojem je 2009. godine bio proglašen najboljim igračem turnira. Bio je i članom reprezentacije Hrvatske koja je na Eurobasketu 2013. u Sloveniji osvojila četvrto mjesto.

Kalev/Cramo je klub osnovan 1998. godine, a prvotna ideja bila je da bude prvoligaški klub u kojem će nastupati U18 reprezentativci Estonije. Međutim, u međuvremenu se politika kluba promijenila, pa već 2005. godine osvajaju prvi naslov prvaka, a nakon njega još šest. Na putu do petog uzastopnog naslova prošle ih je sezone zaustavila momčad Tartu Rock. Na svom rosteru imaju nekoliko estonskih reprezentativaca, dva Amerikanca i jednog Latvijca, a Delaš je doveden kao zamjena za Amerikanca Marca Killingswortha koji je otišao u Izrael, točnije u Maccabi Kiryat Gat.

Ove sezone Kalev/Cramo bilježi svih sedam pobjeda u domaćem prvenstvu, u vrlo jakoj VTB ligi su na 12. mjestu sa solidnim šansama za plasman u playoff, dok su u Europa Cupu ostali posljednji u grupi H sa svih šest poraza. Delaš nije prvi Hrvat u ovome klubu, budući da je u sezoni 2007/08. njegov dres nosio također Splićanin Mateo Kedžo.