Euroliga iznijela svoj prijedlog o promjeni košarkaškog kalendara

Prvi čovjek Eurolige Jordi Bertomeu iznio je stavove Eurolige o novom FIBA-inom kalendaru. Taj kalendar još nije ni započeo, a većina federacija želi promjene. Nemogućnost da NBA igrači i Euroligaši igraju za svoje reprezentacije navelo je brojne da se zapitaju pa tko će uopće igrati za nacionalnu vrstu? Rješenje je ponudila Euroliga, a čeka se FIBA-ina reakcija.

Promjene koje traži bogatija organizacija su sasvim normalne i ovo što su sada iznijeli čini se napokon kao početak kraja košarkaškog rata. Naime, Euroliga želi da klupska sezona traje 38 tjedana te nakon nje, sredinom lipnja, budu pripreme reprezentacija te prvenstva ili kvalifikacije, ovisno što dolazi na red te godine. Reprezentativna natjecanja igrala bi se u srpnju tako da igrači imaju potpuno slobodan kolovoz za psihički i fizički odmor.

I to je ono što im treba. Osvježeni bi stigli na klupske pripreme u rujnu, a sezone bi započele u listopadu. To se čini puno logičnije jer bi igrači došli spremni iz klubova u reprezentaciju, a u klubove bi se vratili odmorni. Pogledajte trenutačnu situaciju. Eurobasket je tek završio, sezone polako kreću, a igrači su iscrpljeni.

Europski igrači nisu ništa manje vrijedni nego oni NBA. Mora ih se poštivati i dati im odmora ljeti. Ovo se čini kao razumno i logično rješenje, ali samo će vrijeme pokazati što o tome misli FIBA te hoće li odustati od svojih ideja. Francuski savez je odmah reagirao i traži promjene kalendara te će vjerojatno biti još puno reakcija diljem Europe.