Izrečene kazne Ciboni i Zadru

Hrvatski košarkaški savez donio je odluku o kaznama Ciboni i Zadru vezano za drugu utakmicu polufinalne serije Lige za prvaka koja je odigrana 21. svibnja u Zadru.

KK Zadar kažnjen je s ukupno 15.000 kuna, od čega je 5.000 kuna zbog bacanja tvrdih predmeta na teren, a 10.000 kuna zbog vrijeđanja Jamesa Florencea i Damira Mulaomerovića na rasnoj i nacionalnoj osnovi. Ciboni je izrečena kazna od 1.000 kuna i to zbog tehničke pogreške Jamesa Florencea, dok zbog bacanja tvrdih predmeta natrag u publiku Florence nije sankcioniran.

Marin Rozić u posljednjoj je četvrtini prilikom doskoka udario laktom u glavu Lovru Bašića, no nije mu izrečena nikakva kazna. Propozicijama natjecanja nije propisana mogućnost kažnjavanja bilo kojeg sudionika utakmice temeljem video snimke, a bez prijave službenih osoba (opunomoćenika i sudaca), koje nisu podnijele nikakvu prijavu protiv kapetana Cibone.

Sastala se i Komisija stručnog savjeta Udruge hrvatskih košarkaških sudaca te je kao objašnjenje sporne situacije objavila slijedeće:

Nesporno je da je igrač Cibone M. Rozić u padu nakon skoka udario laktom u glavu igrača Zadra L. Bašića. U momentu događaja ispred suca Srđana Dožaija prolazi igrač Zadra B. Barać, ispred suca Nikole Perlića igrač Zadra D. Bošnjak, a ispred suca Sretena Radovića nalazi se nekoliko igrača Cibone i Zadra. Ovo navodimo kao činjenice, ne da bi opravdali suce što nisu sankcionirali događaj, nešto dosudili, već kao splet slučajnih okolnosti koje su dovele do previda sudaca. Gledajući snimku cijele utakmice nismo stekli dojam da su suci stavili u podređeni položaj ili favorizirali bilo koju momčad. S obzirom na navedene činjenice i suđenje sudaca tijekom cijele utakmice (po ocjeni kontrolora vrlo dobro suđenje), smatramo da se sudačka pogreška/previd dogodio kao splet slučajnosti, ali bez ikakve namjere, što suce ne opravdava da nisu sankcionirali događaj i da su u navedenom slučaju pogriješili.