Hrvatska otputovala na turnir u Francusku

Hrvatsku reprezentaciju u utorak 8. kolovoza i srijedu 9. kolovoza očekuju dvije jake utakmice na “mini” turniru u Francuskoj. Uz domaćina, igramo i protiv Litve.

Bit će to prvi pravi test za momčad Ace Petrovića. S obzirom na to da su naši reprezentativci krenuli nešto kasnije s treninzima u odnosu na druge momčadi, ali i kako se radi o ranoj fazi priprema, izborniku rezultat nije bitan.

“Za prvu utakmicu mi je sasvim dovoljno 15-20 minuta kontura igre onoga što bih želio, a vidjet ćemo na kraju 40 minuta što to znači u kontekstu rezultata, ali u ovom prvom dijelu me rezultat apsolutno ne interesira, niti ću ga ganjati. Od četiri utakmice koje nam slijede, kao onu u kojoj bi trebali biti dobri, odabrao sam Sloveniju u Opatiji, jer tada se predstavljamo pred domaćom publikom. U ove prve dvije utakmice ću puno više rotirati. Neki će možda odigrati 22-23 minute, a sve ostalo će biti matematički podijeljeno, tako da dobijem što veću jezgru, da napravimo kvalitetan pomak u odnosu na ono što nam je nedostajalo prošle godine, a to je da proširimo kvalitetnu rotaciju na minimalno deset igrača.”

U dobrom tonu izbornik je nadodao kako je zadovoljan dosad odrađenim te povratnicima u reprezentaciju.

“Bio je jedan trening manje nego što je bilo predviđeno, jer su sjajno radili. Praktično nije bilo nikakvih problema. Bilo je i puno više nego što sam očekivao. Radili smo na atletici, ali sve kroz dvoranu i loptu, radili smo na individualnoj tehnici i šutu, jer nam je to ekstremno važan parametar, a od prvog večernjeg treninga radili smo i na taktici u igri “pet na pet”. Nije bilo esktremno teško, jer smo ostavili veći dio onoga što nam je dobro funkcioniralo prošlog ljeta. Oduševljeni smo kako su veterani prihvatili svoje uloge. Vidi se da je Popović radio bez prestanka, u dobrom je stanju, a on je tu da nam da ispomoć na plejmejkerskoj poziciji koja nam je prošlog ljeta bila prilično ogoljena i spala samo na Roka Ukića. Taj tandem, uz Mavru, čini situaciju bitno boljom nego što je bila prošle godine.”

Po povratku popis reprezentativaca bit će manji za jedno ime i 13 igrača ostat će do samog kraja. Nakon turnira u Orleansu, karavana seli u Opatiju će su na rasporedu susreti protiv Slovenije (10. kolovoza) i Ukrajine (12. kolovoza).