Komentar: Tko je kome problem?

U Jazinama je situacija hladna još puno prije nego je sezona uopće zapoćela. Situacija je to koja baš i nije uobičajena s obzirom na to da su se u protekloj sezoni plasirali u Premijer ligu. U skladu s time, očekivalo se puno duže i toplije ljeto. Ili se možda varam, pa je sve ispalo standardno – očekivano?

Ništa novo nećemo napisati ako sumiramo probleme. U KK Jazine-Arbanasi ne znaju gdje će slijedeće sezone nastupati, a isti ili sličan tretman gradskih struktura traže kao sugrađani iz KK Borik Puntamika prilikom igranja Prve lige. Popis košarkaša poniknulih na Kalelargi je ogroman, a već dugo žalosti podatak da se iz sezone u sezonu povećava broj Zadrana koji protiv Zadra i igraju. Naslušali i načitali smo se naslova, »Zadarska dica«, »domaći igrači«, da bi pred kraj svake sezone slušali i onu pjesmu o igračima koji napuštaju klub s Višnjika.

Zadrani shvaćaju da je nemoguća misija postala probiti se u svom klubu. Pritisak igračima u »svetom dresu« je i dalje na razinama iz davnih vremena, kao da igraju u klubu » kojem nitko u Europi nije ravan«. S time se moraju nositi mahom golobradi mladići pa i svi treneri, bili oni aktualni ili njihovi prethodnici. Neizdrživo, svakako, u divljini koja malo plaća, a puno traži. Politikantske floskule o tome da se mora ostati u ABA ligi kako biste od Grada Zadra dobili više proračunskog novca, odnosno da je klub i dalje dobar za razvoj mladih igrača također sve manje drže vodu. Konkretno, Zadar ne drži financijski balans još od davne 2005. godine.

Možda je klub nešto i naplatio putem transfera, možda se popis onih koji blokiraju klub smanjuje, a da mi to ne primjećujemo? Ne bismo rekli.

Vratit ćemo se tako na Jazine, koje su recentno izašle u javnost s jednim (ne)važnim događajem, a to je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi trener Neven Plantak. Istovremeno, njegov prethodnik postao je sportski direktor i pomočnik na klupi, a njegovom sinu pripalo je vođenje omladinskog pogona kluba. Kaže trener Jazina da su takve stvari uobičajene i za neke ABA ligaše. Nije ih imenovao…

Iako nova kadrovska križaljka u KK Jazine-Arbanasi ne izgleda komplicirano, svakako izgleda neuobičajeno. Klub bez omladinskog pogona traži iskorak u Premijer ligi. Osobno, ne zanimaju me imena i prezimena, političke stranke i taj dio priće koji nije vezan uz košarku. Činjenica je, da koliko god Jazine-Arbansi htjele u tu Premijer ligu, s razmišljanjima o »opstanku i gradnji rezultata na bazi vlastitog omladinskog pogona«, imaju i pravo na to da im Grad Zadar omoguči dvoranu, koju od njega i iznajmljuju.

Zar je nemoguće da Jazine dio sezone odigraju u svojim Jazinama, a dio utakmica pak na Višnjiku? Jesu li Gradu Zadru problem KK Jazine ili obrnuto? Na slovenskom ili, ako hoćete, bilo čijem europskom primjeru, nije svakodnevna pojava voditi klub u elitni rang natjecanja bez čvrstih temelja. Ne treba biti veliki stručnjak da bi se zaključilo kako će se na taj način iz Premijer lige brže ispasti no što se u nju ušlo. Možda to u slučaju Jazina i ne bi bilo tako, barem kada bi zadarskoj košarkaškoj strukturi bilo važno gdje će Zadrani igrati. Dovoljno bi svih resursa, od dvorana do igrača bilo za oba kluba.

Ali neka je zadarske dice po Europi, imaju barem siguran krov nad glavom za igru i život. Imaju i redovna primanja, što za oba zadarska kolektiva ne možemo reći. Košarkaši, slobodno hvalite zadarsko more, ali drž’te se kraja negdje drugdje.