Od sezone 2017./18. novi format natjecanja domaćih liga

U subotu, 16. srpnja, u prostorijama zagrebačkog muzeja Mimara održana je treća redovna sjednica Hrvatskog košarkaškog saveza. Od svih odluka donesenih na sjednici, ljubiteljima u Hrvata najviše pažnje privući će novi sustav natjecanja koji će biti “pušten u pogon” od sezone 2017./18.

Prema najnovijoj odluci, od te sezone nacionalno prvenstvo sastojat će se od Premijer, Prve i Druge lige – koja će i dalje biti podijeljena na pet regija (Sjever, Jug, Istok, Zapad i Centar).

U inauguralnoj sezoni Premijer liga brojat će 14 momčadi, od kojih će četiri posljednjeplasirane biti degradirani u Prvu ligu. Slična situacija biti će i u Prvoj ligi koja će brojati 12 klubova, a posljednjih četiri ispast će u Drugu ligu gdje će biti razvrstani po regionalnoj pripadnosti.

Nakon prve sezone u novom sustavu, broj ekipa za sezonu 2018./19. Premijer lige biti će smanjen na 12 pa će se sukladno tome prepoloviti broj ekipa koje ispadaju u Prvu ligu. Prva liga će ostati na 12 momčadi, ali će u niži rang ispasti “samo” dvije ekipe.

Premijer ligu će u njenom prvom izdanju popuniti 12 momčadi A-1 lige iz sezone 2016./17. te dva najbolja kluba Lige za popunu A-1 muške lige.

Liga će funkcionirati slično kao i trenutna Liga za prvaka, dvokružno s dvostrukim bodovnim sustavom, dok će u doigravanje prolaziti prvih 8 momčadi. Tamo će se igrati na dvije pobjede sve do finala koje će se igrati na 3 pobjede.

Prvu ligu će za sezonu 2017./18. popuniti 2 posljednjeplasirane momčadi A-1 lige iz sezone 2016./17., 8 momčadi iz Lige za popunu te dvije trećeplasirane momčadi A-2 muške lige, s posebnom napomenom da moraju zadovoljavati kriterije prije ulaska.