Henrik Širko: U ekipi je odlična atmosfera

Ljubimac splitske publike, Henrik Širko, prošle godine je imao sezonu iz snova. Šibenčanin se odličnim igrama za “Žute” profilirao u jednog od ključnih igrača. Popričali smo s Henrikom o njegovom prvom seniorskom  reprezentativnom iskustvu, trenutnoj situaciji, ali i o nadolazećoj sezoni.

Ovo ljeto bio si s reprezentacijom. Kakvo je bilo kinesko iskustvo?

Šest dana smo trenirali u Svetom Martinu pa smo pošli za Kinu. Bilo je to jedno izvrsno iskustvo i trenutno moj najveći doseg u karijeri, nastup za A reprezentaciju.

Igrao si ponovno u Aziji, ovaj put s klubom. Split je igrao na turniru u Maleziji. Kakva je bila atmosfera u momčadi?

Da, u Maleziji smo bili s klubom. S nama nije bio glavni trener, ali sve je prošlo jako dobro. Mislim da nas je taj turnir još više zbližio jer u ekipi vlada odlična atmosfera.

Split je prošle godine imao odlične rezultate. Momčad se ove sezone nije previše mijenjala, može li se zato napraviti dodatni iskorak?

Za napraviti iskorak ove sezone ćemo prvenstveno trebati biti koncentrirani, ali i zdravi, što je na kraju najbitnije. 

Premijer liga je već počela. Split je prošli vikend bio slobodan, ali u drugom kolu vas očekuje težak zadatak, gostovanje u Draženovom domu protiv Cibone. Lani ste pokazali da možete igrati protiv njih. Pripremate li neko posebno iznenađenje za “Vukove”?

Svaki protivnik je za mene jednak. Ja ne biram utakmice. Volim se potrošiti maksimalno pa onda ako izgubim znam da sam dao sve od sebe. Cibona je favorit, ali ja se gore neću ići predati prije utakmice. Neka pokažu na terenu ako su bolji.

Split ove godine čeka puno utakmica. Nastupate i u drugoj ABA ligi. Kakva su tvoja očekivanja?

Odlična stvar za nas igrače, a i navijače jer će moći gledati više utakmica. U svakom boljem klubu su dvije utakmice tjedno. S drugom ABA ligom se klub diže na veću razinu jer svi znamo da nam je to put za prvu ABA ligu, no treba ići korak po korak. 

Kakav je osjećaj biti ljubimac splitske publike? Gdje se vidiš za par godina? Možda angažman u nekoj od jačih liga u inozemstvu?

Jedva čekam srijedu i utakmicu sa Zrinjskim. Očekujem da će biti dosta ljudi i da će nas to dodatno motivirati kao i prošle sezone. To me uvijek čini sretnim. Trenutno ne razmišljam o drugim klubovima jer sam mislima samo uz KK Split. 

Henriku hvala na utrošenom vremenu i ugodnom razgovoru. Dok Gripe ne otvore vrata za gledatelje u novoj sezoni, do tada se možete podsjetiti prošlogodišnje “Žute groznice”.