Žuti iskorak

Nakon senzacionalne prošle sezone, ”totalnog žutila”, punih Gripa i splitske košarkaške groznice na Splitu je veliki teret.  Nova sezona nosi nove izazove. Svega toga svjestan je Ivica Skelin koji zna da Žute čeka težak ritam. Nakon dugo godina pauze klub igra na dva fronta, u Hrvatskoj ligi i u Drugoj ABA ligi.

Prošle sezone ostvarili su odličan rezultat, ove sezone tražit će se korak više, a minimum je ostati na prošlosezonskom nivou.

Odlaskom Srđana Subotića i Tonija Dijana Splićani u momčad dovode četvoricu novih igrača. Pavle Marčinković, već otprije poznat i iskusan igrač doveden je za pozicije tri i četiri. Njegova se energija, po mišljenju uprave kluba, savršeno uklapa u profil splitske momčadi. Mike Scott potpora je Filipoviću i Kalajžiću.  Njegovim dolaskom Split dobiva igrača u kreaciji, koji zna zabiti kada treba. Mario Špaleta, 211 centimetara visok centar, ulaganje je u budućnost Žutih.  Pravo je osvježenje s obzirom da Splitovi centri nisu visoki. Naravno, rad je ključna stvar napretka svakog igrača pa tako i njegovog. Ne smijemo izostaviti ni Marina Vručinića koji je također novo pojačanje Splita.

Kontinuitetom u Drugoj ABA ligi te doigravanjem u Hrvatskoj, Split bi ispunio svoje ciljeve.

Split/Ivica Čavka

HT premijer liga za Žute je startala sasvim očekivano. Ove sezone vladaju domaćim terenom, dok se u gostima i nisu baš pokazali što dokazuje samo jedna pobjeda u gostima i to tek u desetom kolu ove lige. Nepotpuna uigranost momčadi rezultirala je porazima protiv Cibone, Šibenika,  Zadra i Cedevite. Time Split zauzima šesto mjesto s omjerom 6-4.  Žutima nije bilo lako ni sa ozljedama. Kapetan Mateo Kedžo mjesec je dana izbivao s terena zbog ozlijede. Pavle Marčinković igra sa slomljenim prstom. Četiri mjeseca bez kolektivnog treninga bio je i Goran Filipović.

Konstantnim utakmicama Skelin daje veću minutažu mlađim igračima. Prvenstveno kako bi dobili igračko iskustvo, a zatim kako bi odmorio starije i iskusnije igrače.  Vrgoč,Špaleta i Vručinić imaju sve veću minutažu s vidljivom željom za napretkom. Nedavno je stigao i Šundov koji bi trebao svojim iskustvo pomoći momčadi.

Navijači KK Splita ove sezone su dobili priliku nakon pet godina opet uživati u regionalnoj konkurenciji. Druga ABA liga kao niži rang natjecanja pokazala se kao pun pogodak i pravo osvježenje. Prilično atraktivan za publiku i po mjeri za kapacitete kluba.  Iako nisu znali što ih očekuje, Žuti su trenutno na desetom mjestu s omjerom 5-7. Trener Skelin rekao je da će se o konkretnim ambicijama moći pričati tek nakon prvog dijela prvenstva.

Krajem prvog dijela sezone može se reći da je Split stvorio jednu kemiju u ekipi. Igra ide na bolje, greške se ispravljaju a momčad Ivice Skelina ne odustaje od zacrtanog plana. U drugom dijelu sezone na žutima je da obrane Gripe, a na navijačima da ih dođu podržati u njihovom naumu.