Talentirani Brođanin novi član Cedevite

Nedostatkom mrvice volje u liku i djelu tek nekolicine odgovornih pojedinaca, Slavonski Brod ostao je zimus bez košarkaškog prvoligaša. Također, nedostatkom mrvice volje i energije onih košarkaških dušobrižnika, koji su u svakom trenutku “znali bolje” od nekadašnje Uprave i trenera, bivši prvoligaš još uvijek nema ozbiljnog nasljednika koji bi s jasnim planom i programom kroz nekoliko godina vratio nekada vodeći klub u regiji na veliku košarkašku pozornicu. No, izbori su pred vratima, možda se netko ipak sjeti košarke. Barem načelno, ako ništa drugo.

No nisu potrebna politika i pasivni “znalci” promatrači da bi se u gradu na Savi i dalje igrala košarka. Interes za košarku postoji. Nažalost, samo od strane entuzijasta koji o ničemu ne odlučuju. Ali postoji. Postoje djeca koja pronalaze način da i dalje naporno treniraju kako bi se u budućnosti otisnula na veliku scenu. Izvan Slavonskog Broda, naravno.

Na prve takve primjere nismo morali dugo čekati. Nakon dvogodišnjeg interesa Cibone i trenera Josefa Dulibića, Tino Šebalj (1999.), velika nada nekadašnjeg brodskog prvoligaša i najistaknutiji pojedinac kadetske momčadi, od 1. srpnja i službeno je postao član juniora Vukova. Kako to obično biva, smještaj, školovanje i stipendijski ugovor, ulog je Cibosa u mladog igrača od kojeg u budućnosti očekuju velike stvari.

U talentirani brodski košarkaški bazen nedavno je zaronio i hrvatski prvak i euroligaš Cedevita koja je ostvarila suradnju sa Školom košarke Rehlicki, najuspješnijom brodskom školom košarke u ovom trenutku. Tako su Marino Baždarić i koordinator omladinskog pogona Vitamina Miki Starčević bacili oko na mladog Leona Kalinića (2000. god, 201 cm) koji je dobio priliku pokazati sve što zna kroz tjedan dana rada u Cedevitinom kampu. Bilo je to dovoljno vremena da Kalinić zadovolji kriterije trenera Cedevite i potpiše stipendijski ugovor, po kojem će hrvatski prvak voditi brigu o njegovom školovanju i košarkaškom napretku.

Kalinić je, dakle, prve košarkaške korake napravio u Školi košarke Rehlicki, dok je u međuvremenu nastupao za mlađe kadete A2 ligaša Rekord Tima. Najzaslužniji za njegov košarkaški razvoj i prelazak u redove Cedevite svakako je Igor Kovačević, voditelj Škole košarke Rehlicki i trener Rekord Tima koji je polako postaje najveći “proizvođač” mladih igrača u Slavonskom Brodu.

Rezultati najbolje govore tome u prilog. Mladi Gabrijel Divić nedavno je prešao u redove A1 ligaša Gorice, gdje će od ove godine nastupati u seniorskoj konkurenciji. Mnogi polaznici Škole košarke Rehlicki su u Rekord Timu, dok Kovačevićev individualni rad s Marijom Matasovićem i Nikom Bračun daje izvrsne rezultate u njihovom košarkaškom razvoju u SAD-u. Ipak, najviše je odjeknuo prelazak Kalinića u redove euroligaša. Zasad.

“Kroz dvije godine rada u školi košarke, Kalinić je došao do razine da se za njega zanima euroligaš. U posljednjih godinu dana podigli smo intenzitet treninga te smo s njim počeli raditi individualno, što je sigurno doprinijelo njegovom prelasku u Cedevitu. Ovo ni izbliza nije njegov limit, još će puno rasti, i košarkaški i fizički, a već sada visinom osjetno odskače od ostalih u svom uzrastu”, rekao je Kovačević koji nije skrivao sreću i zadovoljstvo zbog najvećeg uspjeha Škole košarke Rehlicki u četiri godine njezinog postojanja.

“Ovo je jedan veliki uspjeh za Školu košarke, mene osobno i cijeli Slavonski Brod. Leon je prvi Brođanin koji je postao član kluba koji igra Euroligu i najbolji pokazatelj dobrog i kvalitetnog rada u Školi košarke Rehlicki. Ovaj transfer također je najbolja preporuka roditeljima da u što većem broju upišu svoju djecu u Školu košarke. Nema sumnje da će im se to jednog dana višestruko vratiti.”

Nema sumnje da hoće. Roditeljima, djeci, Ciboni, Cedeviti… Brodskoj košarci nažalost neće. Do daljnjega…