Povratak neo(t)pisivog

Nakon furioznog ispraćaja 2017. godine, početak nove garantirao je Zadranima pakleno gostovanje u grotlu beogradske „Dvorane Aleksandar Nikolić“, protiv domaćeg Partizana.
Momčad Aramisa Naglića, iako pod ručnom kočnicom, u prvom je poluvremenu sjajno odgovorila na ovaj, za njih, veliki test, no kao i toliko puta do sada, treća se četvrtina, popraćena fanatičnom obranom domaćina i nekolicinom pogođenih šuteva, ispriječila na putu do eventualne senzacije i prekida 13-godišnjeg posta, koliko je proteklo od posljednjeg gostujućeg skalpa nad „crno-belima“.

Nakon Beograda, kup utakmica protiv Agrodalma poslužila je riječkom stručnjaku na klupi Zadra kao prava prilika za povratak u prvu petorku dugo iščekivanog rutinera Jakova Vladovića.  Za nepunih 15 minuta, koliko je proveo na terenu, 34-godišnji Vladović ubacio je jednu tricu, uz 3 asistencije, iako se, prije svega, dalo naslutiti kako su posljedice neugodne ozljede zgloba osjetne.
Upravo će rekonvalescencija potonjega bitno utjecati na ishode predstojećih izazova, budući da svojim iskustvom i igračkim kvalitetama, Zadranima donosi prijeko potrebnih „10 minuta mira“, tj. značajnu pomoć u saniranju prethodno spomenutih crnih rupa te rasterećenje suigrača u napadačkom segmentu igre.

Povratak Vladovića u natjecateljsku formu mogao bi značiti i više prostora za Prestona Knowlesa na poziciji dva, u ulozi „combo-guarda“, čime bi se maksimizirali njegovi neupitni realizacijski potencijali, ali i dodatan motiv probuđenom Lovri Bašiću u borbi za minutažom, koja poradi obrambenih mogućnosti i dalje varira sukladno protivničkoj ekipi.
Bit će posebice zanimljivo na koji će se način „pojačanje“ na bekovskoj poziciji uklopiti sa (po)najvećim dobitkom za Zadrane ove sezone – sjajnim Kristijanom  Krajinom, o čijoj dominaciji reketom svjedoče i nestvarne brojke ostvarene u prosincu.  206 centimetara visoki  Osječanin kombinirano je u „ABA ligi“ i „HT Premijer ligi“ šutirao iznimno visokih 74% za 2, (34/46) 40% za 3 (2/5) te se snalažljivošću u reketu i iznimnim „osjećajem za tablu“, prometnuo u prvog centra i okosnicu momčadi.

Kako bi Zadarska bajka pod košem bila kompletirana, ipak nasušno nedostaje kvalitetna rola Filipa Kraljevića čije su blijede predstave sve češće spominjana tema, iako prema njegovim tvrdnjama
nema nikakvih šumova u komunikaciji s trenerom, neosporan je skroman dojam kojeg ostavlja, za kratko provedeno vrijeme na parketu. Ostaje za vidjeti je li Jakov Vladović možda okidač „buđenju“ ovog dokazano kvalitetnog 212 centimetara visokog centra.

Neizostavan je potpis, ipak i sȃma Aramisa Naglića, čije zasluge za „košarkašku renesansu“ u Zadru, katkad ostaju u sjeni sjajnih pojedinaca. Odmjeren i realan, u izjavama oprezan, pritom itekako svjestan kompleksnosti okoline u kojoj djeluje, trener Naglić doprinio je stvaranju sjajne timske kemije što je Zadru, uz solidan roster, u posljednjih par mjeseci priskrbilo status prave „plutajuće mine“.
Tako će nam na pitanje „koliko ova ekipa može u „ABA ligi“?“ odgovoriti upravo naredna 2 kola, kada pred fanatičnu publiku „pod peku“ dolaze momčadi FMP-a i Mornara, izravnih konkurenata u borbi za 4. mjesto.
Sudeći prema dosadašnjem zapletu regionalne lige, svakako nas očekuje zanimljiva i turbulenta (kalendarska) zima!