Zahtjev HKS-u: Prvoligaši traže oslobađanje kotizacije

Klubovi koji u kvalifikacijskoj ligi nisu izborili pravo igranja u novoosnovanoj Premijer ligi poslali su zahtjev odnosno zamolbu o oslobađanju kotizacije za Prvu ligu u sezoni 2017 / 2018.

Kotizacija će iznositi 40.000,00 kn ili manje, dok je kvalifikacijska liga klubove koštala u prosjeku 100.000,00 kn.
Zahtjev upućen Upravnom Odboru HKS-a prenosimo u cjelosti, a kako dozajnemo poslan bi trebao biti sutra, mada još nije  potpisan od strane svih klubova.

„Upravnom Odboru Hrvatskog Košarkaškog Saveza

Košarkaški klubovi Belišće, Borovo, Grafičar, Podravac, Pula 1981, Rudeš, Šanac Karlovac i AKK Vern, potpisnici ovog zahtjeva / zamolbe, u sezoni 2016/17 igrali su nakon regionalnih A2 liga i Kvalifikacijsku ligu s 10 klubova po dvostrukom bod sustavu, odnosno dvije lige u jednoj sezoni. Igranje u Kvalifikacijskoj ligi bio je preduvjet za igranje novoosnovane Prve lige u sezoni 2017/18 i to je, osim za tri kluba od kojih bi dva ostvarila pravo da igraju u novoosnovanoj Premijer ligi, bio osnovni motiv igranja, a ne želja ili mogućnost ostvarenja plasmana u novoosnovanu Premijer ligu u sezoni 2017/18. Igranje kvalifikacija klubove je u prosjeku stajalo cca 100.000,00 kuna, što je većini klubova bilo dodatno veliko financijsko opterećenje u ionako otežanim uvjetima financiranja.
Dodatno i neplanirano financijsko opterećenje Upravni odbor je donio svojom odlukom da Propozicijama natjecanja odredi da u sezoni 2017/18 Prva liga ima 14 ekipa umjesto odlukom Sabora HKS-a od 16.srpnja 2016. godine određenih 12 klubova. Ovom, u najmanju ruku, vrlo dvojbenom odlukom Upravnog odbora o proširenju lige, produženo je igranje lige za mjesec dana. Vrlo jednostavnim izračunom, to je za klubove potpisnike zahtjeva dodatno i neplanirano (zato se sustav i može mijenjati samo i najmanje godinu dana unaprijed) financijsko opterećenje od cca 50.000,00 Kuna, a koje se sastoji od financiranja igrača i trenera te ostalih službenih osoba mjesec dana više, dva skupa gostovanja (cca 10.000,00 Kuna po gostovanju) te trošak organizacije dvije domaće utakmice. S obzirom na to da 4 kluba koja su određena po kriterijima za popunu (inače prilično nejasnima) nisu imala trošak Kvalifikacijske lige (100.000,00 kuna), a da su potpisnicima zahtjeva još i neplanirano povećani troškovi, smatramo da HKS mora uvažiti činjenice:

  1. Da su se 4 kluba, koja su po plasmanu bila iza potpisnika, sami izjasnili za igranje Prve lige u sezoni 2017/18, pa je pretpostavka da su za razliku od potpisnika ukalkulirali troškove koje mogu podnijeti, nisu se izložili trošku od 100.000,00 Kuna
  2. Da tim iznosom (koji je nekim od klubova potpisnika cjelokupni iznos koji godišnje dobiju od jedinica lokalne samouprave – sportskih saveza), već prije početka lige dolaze u privilegirani položaj u odnosu na potpisnike.
  3. Da je ravnopravnost klubova svim gore navedenim narušena, te predlažu Upravnom odboru da donese odluku kojom:

8 klubova potpisnika sudionika Kvalifikacijske lige koji nisu ostvarili plasman u Premijer ligu OSLOBODI U POTPUNOSTI od plaćanje kotizacije za igranje Prve lige u sezoni 2017/18, te time, makar i djelomično, dovede sve klubove Prve lige u ravnopravniji položaj.
Naime, prema sadašnjim saznanjima kotizacija za igranje Prve lige u sezoni 2017/18 iznosit će 40.000,00 Kuna , ili čak i manje, zahvaljujući hvalevrijednim naporima Saveza da što više smanji troškove. Vidljivo je da je iznos kotizacije neusporedivo manji od troškova igranja Kvalifikacijske lige, ali klubovi imaju razumijevanja da je ovo veliki i pozitivni iskorak u pokušaju unapređivanja klupske košarke u Hrvatskoj te da ima nesnalaženja i nepredviđenih okolnosti kako kod Saveza tako i kod klubova, ali da svi skupa želimo da novi sustav saživi što kvalitetnije i bezbolnije, te bi u tom smislu bili zadovoljni usvajanjem našeg, uvjereni smo, opravdanog prijedloga.
Ovaj zahtjev nije usmjeren niti protiv Saveza niti protiv klubova s pozivnicom (uvjereni smo da i oni razumiju naš zahtjev) već da potpisnike donekle dovede u ravnopravan, u financijskom smislu, položaj, kao i da pokaže da postoji uzajamno uvažavanje klubova i Saveza čije napore potpisnici izuzetno cijene.

S poštovanjem,“