Cibona drugi finalist A1 lige, sjajna večer Florencea

U vrlo lijepoj atmosferi dobro popunjene dvorene Dražen Petrović, košarkaši Cibone na krilima su sjajnog Jamesa Florencea sa 80:71 savladali Zadra i time ih poslali na ljetni odmor, a sebi priskrbili 23. ukupno, odnosno peto uzastopno finale A1 lige.

Domaćini vrlo nervozno ulaze u utakmicu, promašuju šest od prvih sedam šuteva, a sa šest laganih poena Filipa Kraljevića i tricom Borisa Baraća Zadrani vode 2:9 nakon prve četiri minute. Nastavljaju gosti u dobrom ritmu, pa četiri minute potom ubačajem od table Ivana Ramljaka vode sa 8:15. Međutim, dvije lošije reakcije Baraća na obrani od picka otvorile su dvije lagane trice Jasminu Hukiću, a prvu četvrtinu i preokret Cibone zaključuje Filip Krušlin za 18:15. Seriju Cibone od 16:0 zaključio je Žan-Mark Šiško, a prve zadarske poene nakon pet minuta igre ubacuje Kraljević, pogodivši dva slobodna bacanja tri minute unutar druge četvrtine. Prvo dvoznamenkasto vodstvo domaćinima je tricom u 14. minuti donio Hukić, a iako su košarkaši Zadra dvije minute potom zaprijetili serijom 7:0, opet su posustali pa se na odmor odlazi sa lijepom prednošću domaćina 43:27.

I sve je tada izgledalo kao da će se ponoviti prva polufinalna utakmica. Govor tijela košarkaša Zadra, sjajan napadački učinak domaćina i posebno inspirirani Florence, koji u 23. minuti postavlja velikih 51:31, a novu prednost od 20 poena tri minute kasnije Cibosima donosi Krušlin (57:37). No, onda se bude gosti. Dva plus jedan Kraljevića, pa trica Franka Šanga, pa nova dva slobodna bacanja Kraljevića prekida sjajni Florence, a treću dionicu tricom zaključuje stariji Ramljak, dok na semaforu uoči posljednjih deset minuta svijetli zanimljivih 59:48. I nastavljali su Zadrani topiti razliku na početku posljednje četvrtine, pa su nakon tri minute igre i trice Lovre Bašića prišli na samo četiri poena zaostatka (62:58) te prisilili domaćeg stratega Damira Mulaomerovića da pozove minutu odmora. Njegov govor igračima očito urodilo plodom, pa je dva napada kasnije novom tricom Florencea razlika ponovno na dvije znamenke (68:58). Zadnja prijetnja momčadi trenera Ante Nazora stigla je tri minute prije kraja kada je Kraljević brzim šutem nakon izvedenog auta smanjio na 75:68.

Do konačnih 80:71 Vukove je s 27 koševa i sedam ubačenih trica predvodio Florence, Krušlin je dodao 17 koševa, šest skokova i četiri asistencije, a vrijedi istaknuti i double-double učinak Ante-Toni Žižića, koji je ubacio 12 poena i uhvatio 13 skokova. Kod Zadra je 20 poena ubacio Kraljević, a Ramljak je dodao 13 uz osam skokova.