Najava Premijer lige, dio drugi

Ovog vikenda stiže nam konačno i Premijer liga koja se sastoji od 13 klubova. Riječ je o neparnom broju momčadi zbog odustajanja šibenskog Jollyja. Grčevita borba će se voditi u donjem dijelu tablice jer ove godine Premijer ligu napuštaju tri posljednjeplasirana kluba. Predstavit ćemo stoga sve klubove s rosterima, kao i očekivanjima svake pojedine momčadi za ovu sezonu. Predstavljanje ćemo podijeliti u tri odvojene objave u sljedeća tri dana.


Jazine – plasman od sedmog do desetog mjesta

Zadar od ove sezone ima još jedan klub u elitnom rangu hrvatske klupske košarke. Jazine Arbanasi svoje utakmice igraju u kultnim Jazinama. Momčad se dosta izmijenila u odnosu na onu koja je osigurala mjesto u Premijer ligi. Uprava je dovela dva Amerikanca, s kojima su za sada i više nego zadovoljni. Iz kluba se žale na nedostatak treninga i vrlo vjerojatno je za očekivati nešto slabiji start u natjecanje. Iako je cilj ostanak u ligi, mišljenja smo da Jazine neće na kraju biti među posljednje tri momčadi na tablici.

(Premijer liga će se ove sezone igrati u kultnim Jazinama)

Roster KK Jazine Arbanasi 2017/18: Josip Gulam, Anthony Alston, Anđelo Ivanov, Giovonne de Woods, Eddi Jurjević, Marin Zrnić, Goran Fodor, Marko Jurica, Maks Mateo Kovačević, Krešimir Škara, Dino Butorac, Danijel Prša, Jurica Dražović, Benjamin Bučaj


Split – plasman od trećeg do šestog mjesta

Split u novu sezonu kreće s hrvatskim izbornikom na klupi. Ivica Skelin uspio je zadržati kostur lanjske momčadi na okupu. Uz par dobrih pojačanja, koji su se za sada pokazali u dobrom svjetlu, “Žuti bi mogli ove godine napraviti iskorak u doigravanju. Splitska momčad je spoj mladosti i iskustva. Jedini problem bi mogao predstavljati igranje druge ABA lige. Za takvo nešto je nužno raspolagati s dubljim rosterom pa ostaje za vidjeti hoće li poveći broj utakmica ostaviti traga na ekipu.

 

Roster KK Split 2017/18: Michaelyn Duane Scott, Damir Rančić, Filip Najev, Marin Vručinić, Mateo Kedžo, Mate Kalajžić, Goran Filipović, Domagoj Kanaet, Pavle Marčinković, Gabriel Marić, Henrik Širko, Ivan Vrgoč, Josip Jukić, Mario Špaleta, Ivan Omrčen


Šibenik – plasman od petog do osmog mjesta

Velike turbulencije pogodile su Draženov klub ovog ljeta. Prošlogodišnja ekipa se razišla, spajanje s Jollyjem je propalo, nije se u jednom trenutku znalo „tko pije, a tko plaća.“ Momčad se na kraju uspjela složiti. Srećom, Šibenik ima veliki rasadnik talenata pa je tako momčad sastavljena većinom od domaćih momaka. Iako je zbog toga prognozirana borba za ostanak, “Narančasti” su se u pripremnim utakmicama pokazali kao izuzetno neugodan protivnik. Šibenčani bi zato mogli biti takozvani “Dark Horse” Premijer lige.

Roster GKK Šibenik 2017/18: Krešimir Radovčić, Luka Pandurić, Domagoj Šarić, Martin Klepo, Domagoj Bašić, Toni Nakić, Ivan Mileković, Ivan Gulin, Martin Jelić, Pavao Paić, Toni Vitali, Filip Bundović, Marko Vlaić, Lovre Knežević, Ivan Živković


Vrijednosnice Osijek – Plasman od petog do osmog mjesta

Osječki košarkaši prošlu su sezonu završili na sedmom mjestu. S prošlogodišnjim uspjehom su u upravi kluba poprilično zadovoljni. Pripreme su „Komarci“ započeli 16.08. u dosta izmijenjenom sastavu. Klub su u odnosu na prošlu godinu napustila devetorica igrača (Mustapić, Katura, Robinson, Mines, Vuković, Matej i Marko Karlović, Torić te Jakov Šarac). Uz sve silne migracije, pristigla su i neka američka pojačanja. Momčad Vladimira Krstića “borit” će se na tri fronta. Osim Premijer lige i Kupa Krešimira Ćosića, Osijek je već upisao nastupe u Helios Alpe Adria kupu gdje su startali s dvije pobjede.

Što se tiče Premijer lige, Vrijednosnice Osijek i ove će godine biti najmlađa ekipa u ligi. Iz kluba poručuju da je dugoročni cilj kluba biti stabilan prvoligaš sa što većim brojem igrača iz vlastitog omladinskog pogona. Sponzori jamče klubu financijsku stabilnost i sigurnost, što je danas definitivno najvažniji čimbenik u djelovanju nekog kolektiva i na temelju toga uprava očekuje da će Osijek ponovno biti u gornjem dijelu tablice.

Roster KK VROS Osijek 2017/18: Jimmie Taylor, Arijan Došen, Tomer Levinson, Antonio Žulj, Bruno Markulin, Roko Anzulović, Aljoša Šarac, Filip Krajina, Venkatesha Jois, Domagoj Vrkić, Nikola Turalija, Andrej Bačić