Raspucani Zadrani izborili majstoricu

U drugoj utakmici polufinala A-1 lige za prvaka Zadar je na svom terenu dočekao zagrebačku Cibonu koja je nakon uvjerljivih 104:79 u prvoj utakmici tražila prolaz u finale. No, Zadrani su imali drugačije planove te su pobjedom 73:70 izborili treću utakmicu u Zagrebu.

Od početka susreta Zadrani su bili u blagoj prednosti, te je prva četvrtina završila rezultatom 21:19 za domaće. U drugu četvrtinu domaći kreću agresivnom obranom te ostavljaju Vukove na samo jednom postignutom poenu u prvih pet minuta druge dionice. Ivan Ramljak te posebice kapetan domaćih Lovre Bašić tricama su zasuli koš Cibone pa je prednost Zadra nakon šest minuta drugog perioda iznosila čak 17 razlike.

Tada se bude James Florence i Ante Žižić za seriju gostiju 11:2, ali poluvrijeme zaključuje sjajni Bašić svojom petom tricom za svoj sedamnaesti koš i 42:31 prije odlaska na veliki predah.

Nastavio je Zadar istim tempom u trećem period. Novu tricu je pogodio Bašić, pridodao je još jednu Ante Delaš, ali se zato na drugoj strani razigrao Florence za 59:45 na ulasku u posljednju četvrtinu te ništa nije naslućivalo ono što će se u njoj događati.

Zadar je u posljednjih deset minuta počeo gubiti lopte i nizati promašaje. Florence je nastavio zabijati, a pridružili su mu se Ivan Siriščević i Žižić. Zadrani upadaju u probleme s prekršajima pa nakon druge trice Siriščevića Cibona stiže na samo tri koša zaostatka četiri minute prije kraja utakamice.

Na sreću po domaće navijače probudio se Ramljak s bacanjima i kontrom, a tehničku je zaradio Florence nakon Rozićevog lakta na Bašićevu glavu. Za neizvjesnu završnicu pobrinuo se Nebojša Joksimović koji je povukao Cibonu sa šest brzih poena pri rezultatu 71:64 do samo tri koša zaostatka. No ipak, zadnji Krušlinov šut za produžetak blokira Bošnjak te je slavlje u Krešinoj dvorani moglo početi.

Domaće je s 20 poena, uz čak 6 trica, predvodio kapetan Bašić, dok je Ramljak dodao 15. Na strani poraženih istaknuli su se Florence s 19 te Žižić s 15 ubačaja.

Odlučujuća treća utakmica igra se u Draženovom domu u srijedu.