Hrvatska bez nositelja igre na turniru u Kini

U srijedu 19. srpnja seniorska vrsta započinje s pripremnim utakmicama. Nakon šest dana treninga u Svetom Martinu, reprezentacija je otputovala u kineski Shenzen na Kup Borislava Stankovića. Snage će odmjeriti s Kinom, Egiptom i Njemačkom, a potom, ovisno o rezultatima, još jednom s nekom od navedenih momčadi.

Aco Petrović na put je odveo 12 igrača od kojih će se četvorica (razigravač, dva igrača na pozicijama dva i tri te jedan visoki) priključiti jedanaestorici “sigurnih”. Na popisu su: Dominik Mavra, Jakov Mustapić, Josip Bilinovac, Luka Božić, Domagoj Bošnjak, Ivan Ramljak, Tomislav Zubčić, Antonio Vranković, Ivan Buva, Henrik Širko, Marijan Čakarun i Martin Junaković.

Prvi mini-ciklus prošao je bez problema, a izbornik je zadovoljan viđenim.

“Prije svega moram pohvaliti ove momke koji su šest dana bili na pripremama u Sv. Martinu. Ono što mi je najviše drago je da su došli sjajno pripremljeni što je bio prvi preduvjet da u kratkom vremenu uspijemo napraviti dosta toga. Kada bi bar i onih jedanaest 27. srpnja stiglo u takvom stanju, bilo bi sjajno. Trebali smo odraditi deset treninga, odradili smo devet jer sam bio iznimno zadovoljan kako su ih odradili pa su na taj način i zaslužili jedno slobodno jutro. Mogu reći da smo u prilično kratkom vremenu napravili dosta toga i da s obzirom na kratkoću priprema putujemo u solidnom stanju u Kinu. Nemamo nikakvu ozljedu, odnosno u kakvom stanju smo započeli pripreme, u istom takvom smo ga i završili. Sada imamo ova dva dana adaptacije kada stignemo, tj. 16. srpnja navečer smo ondje. Imamo četiri treninga do prve utakmice kada igramo s Kinom. Ova turneja je iznimno bitna jer daje puno igrača za pripreme A reprezentacije – čak četvoricu i moram reći da će tu biti otvorena borba za par pozicija koje su u ovom trenutku otvorene. Prema tome, pred ovim igračima je da se nametnu i da kroz kolektivnu igru pokušaju izboriti mjesto u A reprezentaciji. Iako ja već nakon ovih par treninga imam dosta jasnije stvari, očekujem da će mi taj turnir u Kini samo dodatno pojasniti, odnosno razriješiti ove preostale dileme.”

Prva utakmica bit će protiv domaćina. Naglasak neće biti na protivniku nego samoj igri te provjeri pojedinaca.

“Nemam previše informacija vezano za protivnike. Prva utakmica nam je s Kinom i to će nam biti apsolutna nepoznanica, kako igraju. Znamo samo da će igrati s najjačom reprezentacijom, imaju NBA igrače i to nam je sigurno najteži protivnik. Za drugu i treću utakmicu, pošto ćemo ih gledati prvu utakmicu između Njemačke i Egipta, imat ćemo puno više informacija, a samim time ćemo odraditi i malo kvalitetniji skauting. U svakom slučaju, mislim da smo spremni, ovo je malo specifična situacija. Neću se više baviti protivnicima koliko ću se baviti samom reprezentacijom, odnosno koliko se igrači u takvim uvjetima snalaze”.

Povratak u Hrvatsku je 24. srpnja, a pripreme se nastavljaju tri dana kasnije kada će se priključiti Roko Leni Ukić, Marko Popović, Krunoslav Simon, Filip Krušlin, Bojan Bogdanović, Marko Tomas, Dario Šarić, Dragan Bender, Miro Bilan, Darko Planinić i Luka Žorić.