Hrvatska bolja od Francuske

Bilo je dobro. Mnogo bolje nego što je to prosječni promatrač košarkaških zbivanja u svijetu mogao očekivati nakon onakve predstave protiv Argentinaca prvoga dana. Nećemo je spominjati, već je ona zaboravljena. Susret protiv Francuza donio je pobjedu od vrlo dobrih šest poena viška – 76:70. Bilo je u nekoliko navrata i 15 poena hrvatske prednosti, zadnji puta 65:50, ali na kraju se vidno i osjetno – prikočilo. Jasno, to samo demonstrira moć i snagu hrvatskih košarkaša ove večeri u Cordobi.

Kad se govori o moći i snazi, treba ponajprije spomenuti dva ponajbolja europska košarkaša ovoga trenutka. MVP prošlosezonskog euroligaškog završnog turnira i isto takav MVP torinskog olimpijskog kvalifikacijskog turnira vodili su svoju bitku za koševe. Na kraju je Nando De Colo “pobijedio” Darija Šarića s 20:18, ali naš je košarkaš bio znatno bolji u ostalim rubrikama, što će dočarati i razlika u indeksnim poenima, 28:20 u korist Šarića.

Šiši je dakle uz 18 poena stigao i do čak osam skokova, odnosno šest dodanih lopti. Istina, bio je u igri čak 38 minuta što se valjda podudara s onom logikom izbornika Petrovića iz Torina. Ona glasi – kada ide dobro, ne vadim igrača. Vodeći se mišlju da će prije završne utakmice na turniru protiv Srba (ponedjeljak, 23 sata) imati gotovo dva dana bez natjecateljske košarke, Šariću je pušteno da se – igra košarke.

Hrvatska je, kada je pak riječ o rezultatu u manje-više cijelom ogledu kontrolirala njegov tijek. Francuzi su samo prividno bili s Parkerom, ovoga je puta bio u zapisniku, ali ne i na parketu. Dok slavlje u njegovoj obitelji traje, Francuska i drugoga dana doživljava poraz na turniru u Argentini istovremeno plačući za onima kojih nema (Westermann, Fournier..).

Od odlaska na 36:21 potkraj prvoga dijela, onda kad su još bili aktivni Ukić i Simon, momci koji su u prvome dijelu odradili sjajne role francuski su se igrači približavali vrlo sporadično i nadasve rijetko. Samo je u jednom navratu, kod rezultata 44:40 bilo opasno, no ta je prijetnja brzo bivala otklonjena.

Trica opet nije štimala – mršavih 4-21 prikrio je sjajan šut iz reketa od 64 posto. Skakački također inferiorna Hrvatska s Bogdanovićem bez ijednog poena uspjela je svladati Francusku. Vukao je uz već spomenute dečke i Planinić s 13 poena, zanimljivo za centra, bez ijednog skoka. Čudna utakmica, slažete se?

Bilo kako bilo, valja rezimirati. U velikom okršaju pripremnoga karaktera protiv Srbije, naši će košarkaši napisati i posljednju stranicu pripremne knjige za nove Olimpijske igre. Datum prve utakmice već znate, ponoć sa 7. na 8. koovoza. Hrvatska – Španjolska. Ponovilo se ono otprije devet godina…

Super4 Cordoba – 2. kolo

Hrvatska – Francuska 76:70 (23:16, 15:11, 16:19, 22:24)

Hrvatska: Babić 3 (1-2), Krušlin, Stipčević 5, Simon 11 (4-6), Hezonja 9 (0-1), Šarić 18 (5-6), Ukić 10, Planinić 13 (5-8), Bilan 3 (1-2), Šakić 4, Arapović, Bogdanović (0-2)

Francuska: Heurtel 14, Batum 3 (1-2), Diot 3, Lauvergne 12, Kahudi, Parker, Pietrus 1 (1-2), De Colo 20 (4-5), Diaw 3 (1-4), Gelabale 5 (1-2), Gobert 6 (2-4), Tillie 3 (1-2)