Matej Rudan u najboljoj petorci kadetskog Eurobasketa

Hrvatska je kadetski Eurobasket završili na četvrtom mjestu, tamo gdje ih prošli tjedan nitko nije vidio. Razlog je jednostavan, u skupini su upisali tri poraza i samo zahvaljujući suludom FIBA-inom sustavu natjecanja prošli su u osminu finala.

Ne znamo što je stručni stožer napravio i kako je motivirao igrače, no ono što su pokazali u knockout fazi natjecanja za svaku je pohvalu. Najprije su srušili odličnu Sloveniju da bi preko Latvije došli do polufinala. Tamo je čekala, moramo priznati, puno bolja Francuska gdje nisu imali niti promil šansi. U utakmici za treće mjesto ponovno su se susreli sa Srbijom i izgubili medalju za jednu loptu. Ista je to ona Srbija koja ih je nekoliko dana ranije svladala s nevjerojatnih 50 razlike.

U preporodu Hrvatske iskočilo je ime Mateja Rudana iz zagrebačke Cibone. Najbolje predstave odigrao je upravo u eliminacijskim utakmicama gdje je bio na prosjeku od 21 poena i sedam skokova. Gledamo li cijeli turnir, brojke su nešto manje (17,1 poena, 6,7 skokova). Ostaje žal za lošim šuterskim danom protiv Srbije (trica 0/6) i izgubljenoj bronci. Sve u svemu, turnir za pohvalu, a Hrvatska ne mora strahovati da ćemo jednog dana ostati bez šutera. Iako se radi tek o 16-godišnjaku, uz pravilan razvoj, ovaj momak može daleko dogurati.

MVP Eurobasketa je Francuz Killian Hayes. Uz njega i Rudana, svoje mjesto u najboljoj petorci turnira su našli Srbin Đorđe Pažin te Stjepan Vlahović i Bojan Tomašević iz Crne Gore.