Analiza izbornika: Vjerujemo u pobjedu protiv jakih Njemica

Čuli smo se s izbornikom kadetske reprezentacije Deanom Nemcem, koji je nakon uvodne pobjede protiv Češke ostao u dvorani pogledati i sljedećeg protivnika.

“Prošle godine Njemice su osvojile srebrnu medalju. No, mislim da ova generacija nema taj potencijal i vjerujem da možemo igrati s njima uz razmišljanje o pobjedi. Naravno, popravimo li stvari od jučer.”

Zanimalo nas je što točno u uvodnoj utakmici nije bilo na razini. Je li se mogla, primjerice, bolje i konkretnije rješavati tranzicija, u oba smjera?

“Na početku utakmice imali smo veliki problem s branjenjem njihove tranzicije i to smo morali početi uspješnije sprječavati, jer nam to nosi veliku opasnost primljenih laganih poena. Hrabrija igra u napadu došla je ulaskom Nike Mühl koja je donijela potrebnu odlučnost u prodorima i kontra-napadima. Općenito, ona je naš prvi organizator igre, no moramo biti svjesni da ona zbog ozljede mišića nije tri tjedna dana ozbiljno trenirala niti igrala utakmice. Radila je po individualnom programu s kondicijskim trenerom i sa mnom na tehnici, s ekipom trenira posljednjih tjedan dana. To što je ona odigrala na ovoj utakmici izniman je sportski doseg i mi smo se stalno bojali da neće izdržati, što bi nas bitno unazadilo u pokušaju da dobijemo utakmicu. Kad se hrabrijoj igri u napadu pridružila i Tonija Bilić, te Mia Vukšić dobili smo potrebnu dubinu i prodornost i to je uzrokovalo tih čak 78 poena.”

Puno za žensku kadetsku konkurenciju, a pogotovo za prvu utakmicu na EP koja se igra pod specifičnim pritiskom. No jedno je sigurno, zagrađivanje i aktivno sudjelovanje u skoku biti će od iznimne važnosti u daljnjem tijeku natjecanja.

“Problem sa skokom u obrani je nedostatak navike zagrađivanja i sudjelovanja vanjskih igračica. Čehinje su na skok išle praktički sa svim igračicama i sve su naše igračice morale biti angažirane kod obrambenog skoka. Radili smo tijekom priprema, ali navike se stvaraju puno duži period.”

Kao i (još) veća doza motivacije i koncentracije. Agresivna obrana s preuzimanjima je odlično funkcionirala i što je još važnije uspjeli smo smanjiti njihov postotak šuta za tri poena te broj prodora i laganih poena.

“U igri smo ih držali izgubljenim loptama, lošim skokom u obrani i promašenim slobodnim bacanjima. Na popravljanju tih elemenata kontinuirano radimo i to daje rezultata, pa i ova pobjeda je rezultat toga, no morat ćemo još bolje za neki ozbiljniji rezultat u nastavku prvenstva.”

Današnja pobjeda donijela bi praktički prvo mjesto u skupini, no trener smiruje i ponavlja utakmicu po utakmicu.

“Njemačka je, prema dojmu iz prve utakmice, još kvalitetnija ekipa od Češke i morat ćemo kvalitetnije ako i s njima želimo biti konkurentni te igrati na pobjedu. Kao što smo upozorili treba igrati utakmicu po utakmicu. Ne skakati u euforiju niti padati u depresiju na osnovu jedne pobjede ili poraza. Pripremamo se za Njemice, pa ćemo vidjeti koliko kvalitetni možemo biti.”

U siječnju su tada izgubili 20 razlike, no kako nam kaže i sam izbornik, spremniji i odlučniji su za jači otpor i igru na pobjedu.

“Njemice ‘rade’ košarku uz vrlo dobru obranu I odlično odrađene poslove u igri. Moramo se izjednačiti u tome. Nametnuti svojim talentom i snalažljivošću naših igračica čime smo dobili i utakmicu protiv Češke. Tu vidim svoju priliku.”

Dovoljan komentar, ili više analiza prvog dana i najava za danas u 14.00 sati. Susret protiv Njemačke, prijenos možete naći na Facebook stranici portala Crosarka.