U-16 (Ž): Bez trice, bez lakšeg protivnika u osmini finala

Naglasio je izbornik Dean Nemec da bi bilo dobro izbjeći Španjolsku i(li) Rusiju. Igrala nam je samo pobjeda protiv Nizozemske, ali nismo izdržali, ili bolje rečeno nismo pogodili, za lakši nastavak prvenstva.

Počelo je odlično, uvjerljivo pod košem, zabija Franka Zadro koš faul nakon slobodnog bacanja, pa potvrda dominacije novim skokom nakon promašenog slobodnog. Nespretne Nizozemke poklanjanju nam nesportsku, vodimo 6:2, ali sve to uskoro okreću prvo otvorenom trojku, a potom jednom s(p)retnom trojkom za 8:6.

Upornom obranom, brzom igrom dostižemo i kontroliramo igru. Uporne u presingu 1-2-2 transformirajući se u zonu 2-3 naizgled smo djelovali sigurno, laički bi se reklo da nam ne mogu postići ni koša. Osim iz poklonjenih situacija poput nespretnih faulova ili koš faulova iz obrambenog skoka. Usprkos tomu Nizozemke se drže u igri te nakon deset poena vraćaju na samo pet koševa razlike pred kraj poluvremena.

Dosta toga je bilo usporedivo s juniorkama, konkretno trojke pred kraj četvrtine. Kao i Željko, i Deanu je ekipa morala pala tricom u zadnjem napadu. Slično juniorkama je i loša treća četvrtina koja je bila kobna za naše cure.

Bili smo blizu, povukla je Nika Mühl u nekoliko tranzicija, pogodila 3 od 4 slobodna za vodstvo nakon druge četvrtine, 51 – 50. U usporedbi s juniorkama je i očajna trojka, pisali smo već o šutu 0/12 protiv Švedske, ali kadetkinje su na kraju bile još slabije (0/19). I kad smo se ponadali da bih mogla jedna upasti pred kraj utakmice, na izjednačen rezultat tricu pogađaju Nizozemke. Na kraju se pokazalo dovoljno za pobjedu, ali vjerojatno ne i više za 4. mjesto.

Za pretpostaviti je da će Njemice dobiti Čehinje, što u prijevodu znači da mi završamo 3. i za dva dana čekamo poraženog iz susreta Španjolska – Rusija. Teško, ali ne i nepobjedivo. Falila je svakako i Mia Vukšić koja se ozljedila u jučerašnjoj utakmici.

Čekamo komentar izbornika, vjerujemo da će nam se javiti kao i do sad. A za kraj donosimo statistiku naših: izvanredna kapetanica Ane Mandić 14 poena, 16 skokova i 6 ukradenih lopti. Više puta spomenuta Nika je vukla ekipu, 15 poena, 9 asistencija, ali i 9 izgubljenih lopti. Svestranu utakmicu je odigrala Čurić 6 poena, 10 uhvaćenih lopti, 2 asistencije, 2 ukradene lopte i 3 blokade.

U-16 Eurobasket, Divizija A – skupina B

Nizozemska – Hrvatska 55:51 (13:13, 11:16, 18:9, 13:13)

Hrvatska: Jelenković, Obratov, Bilić 2, Čurić 6, Oštrić 2, Mühl 15, Haklička, Mandić 14, Zadro 6, Ostojić 6, Savić.

Rezultati:
Češka – Njemačka (18:30)
Nizozemska – Hrvatska 55:51

Poredak: 1. Njemačka (2-0), 2. Češka (1-1), 3. Hrvatska (1-2), 4. Nizozemska (1-2)
*U slućaju trokuta 1-2, Češka je 1., Hrvatska 2., Nizozemska 3.