U-16 (Ž): Ekipno loša Hrvatska, ozljeda Vukšić

Nije bio to dan naših cura, već početkom utakmice dozvolile smo jakim, višim Njemicama da preuzmu kontrolu, dobiju samopouzdanje čime su nekada i prelako dolazile na liniju slobodnih bacanja.

Nakon već jučer spomenutih problema s obrambenim skokom kad se nadovezao i bolji šut protivnika, rezultat je narastao na dvoznamenkastu prednost, odnosno 20:8 za prvih deset minuta.

Otišle su nam Njemice i na 18 poena, da bih na trojku Mie Vukšić odmah odgovorila Rosemeyer za 11:29. Nakon četiri poena Ane Mandić priključuje se i Nika Mühl, da bi koševima Tonije Bilić i Marte Ostojić došli već na obećavajućih dvanaest poena.

Mogle su se spustiti i ispod 10, da nije Meyer u zadnja dva napada prvo postigla trojku, a u posljednjem napadu zabila tri slobodna nakon prekršaja na trici. Na odmor se otišlo s 41:27, a najbliže što su naše reprezentativke približili Njemicama bilo je 35:25.

Mayer je nastavila u trećoj gdje je stala u prvom poluvremenu. Nakon post poena s obje strane, pogađa koš i trojku te vodi Njemačku prema 20 poena prednosti.

Njemice su nas danas zasluženo pobijedile, a ono što šmo mi trebali je ne dozvoliti da to bude tolikom razlikom. Objektivno to je za broj ili dva veća ekipa na svim pozicijama od naše. Na terenu se to jako dobro vidi i kad smo se i obranili nismo uspjeli skočiti, a kad bismo i uspjeli doći do lopte promašili smo kontranapad u prvom poluvremenu.

U drugom dobro smo krenuli, ali onda se desila ozljeda Vukšić i bio je to šok za ekipu od kojeg se nismo oporavili. Odlučili smo odmarati i Niku Mühl za sutrašnju puno važniju utakmicu s Nizozemskom i nakon što je ona sjela na klupu kao da sam ekipi izvadio motor. Samo su se ugasili.

Nadam se da ćemo se oporaviti do sutra i da ćemo uspjeti dobiti Nizozemsku. To nam je ključna utakmica za lakšeg protivnika u osmini finala da izbjegnemo Španjolsku ili Rusiju,” izjavio je za Crošarku izbornik kadetske reprezentacije Dean Nemec.

Ako smo jučer konstatirali da nema potrebe za euforijom, bez obzira na važnost pobjede na otvaranju prvenstva, tako sada nema potrebe za padanje u depresiju i kritike naših cura nakon poraza 78:40. Šuterski za zaboraviti, tek četiri upućene trice (M. Vukšić 1/1), dok su na drugoj strani pogodili 10 iz 29 pokušaja.

Kada pritom dodamo i očajnički šut za 2, 14/53, odnosno 26,5% statistika jasno pokazuje indisponiranu igru naše ekipe. Praktički bez ispostavljene pojedinke, ekipno loša igra koja se već sutra može i morati popraviti protiv Nizozemske u 16.15h.

U-16 Eurobasket, Divizija A – skupina B
Njemačka – Hrvatska 78:40 (20:8, 21:19, 15:5, 22:8)

Hrvatska: Vukšić 5, Jelenković, Obratov 2, Bilić 8, Čurić 2, Oštrić, Mühl 4, Haklička 1, Mandić 6, Zadro 2, Ostojić 6, Savić 4.

Rezultati:
Češka – Nizozemska (20:45h)
Njemačka – Hrvatska 78:40

Poredak: 1. Njemačka (2-0), 2. Hrvatska (1-1), 3. Češka (0-1), 4. Nizozemska (0-1)

Nedjelja, 6. kolovoz – skupina B:
Hrvatska – Nizozemska (16:15)
Njemačka – Češka (18:30)