U-16 (Ž): Hrvatska pobijedila Bjelorusiju, osiguran opstanak u diviziji A!

Završili smo jučer razgovor uz razmjenu u nadi za dobre vijesti danas, naravno stručni štab na čelu s izbornikom Deanom Nemcem je nakon poraza u osmini finala najviše želio lijepe vijesti baš danas. Danas nije bilo potrebe za razmjenom poruka, jer kako nam se Izbornik javljao u sve navrate, i kad je bilo iznimno teško, sigurni smo da ćemo prije sljedeće utakmice (sutra je slobodan dan) imati njegov komentar na današnju nevjerojatno tešku utakmicu.

Iznimno loš početak susreta s obje strane, pune tri minute nema koša, bez obzira što u nekoliko navrata imamo dobro (polu)kontru. Kažnjavaju Bjeloruskinje s jednim košem nakon auta, da bi Mandić na drugoj strani solo prodorom izborila dva slobodna bacanja, no niti to nije bilo dovoljno za prve poene. Već u sljedećem napadu popravlja košem s poludistance za 2:2. Igramo doista fanatičnu obranu koja je tek jednom kažnjena nakon skoka u napadu koš faulom, te kod rezultata 4:5 griješimo u obrani dozvoljavajući pass u reket. Ostalo bez primjedbe.

Za razliku od obrane, u napadu je zato bilo puno toga. Vratila nam se Mia Vukšić, imala tri otvorene trice, jednu važnu nakon sedam minuta igre kad Bjeloruskinje staju u zonsku obranu (kombinirajući 1-3-1 i 2-3), no nije išlo. Mandić i Műhl već sredinom četvrtine imaju po dvije osobne, igrale su obje agresivno jedan na jedan u obrani, a u najboljem potezu četvrtine, na deset metara od koša, Mühl riskira tada već treći faul ukradevši loptu za tada već spomenutih 4:5. Ćurić je uhvatila nekoliko lopti u napadu, jednom iskoristila i došla na slobodna bacanja smanjivši na 6:7, da je bilo više mirnoće mogli smo i voditi. Ili da je Mija možda pogodila iz još jednog pokušaja trice, odnosno na kraju i Jelenković.

Drugu četvrtinu otvaramo odličnim zonskim presingom, Franka Zadro odlično čita i krade loptu, što očito plaši izbornika Bjelorusije i brzo uzima timeout. Franka nakon pauze pogađa dva slobodna, a mi istom agresivnom obranom silimo protivnice na bacanje lopte u aut. Odlična, rastrčana Hrvatska, nakon dobrog kruženja lopte Ćurić zabija s 5 metara, za prvi koš iz igre (prije toga 0/5). Imamo situaciju da lomimo susret, u polukontri Nika ostavlja šut za tri Bruni Obratov koja zabija za 13:7, a odmah nakon toga Bilić ima priliku za plus sedam, promašujemo i kažnjavamo sami sebe. Zadro u želji za prekidanjem kontre radi nesportsku, prvo slobodno, pa nakon toga odmah prva trica. Umjesto 15:7, rezultat 13:12, odnosno još jedan koš za zaostatak 13:14 na polovici druge četvrtine.

No, hvala bogu trica Brune donosi ponovno toliko potrebno samopouzdanje. Prenijelo se to i na Miju, koja nakon četiri promašene stavlja svoju prvu trojku i vodi Hrvatsku u vodstvo 19:18. U nastavku, očito malo ljuta sama na sebe, Ana koja je u obrani na nepotreban način dobila treći prekršaj, krade odmah loptu, da bi u kontri postigla jakih 2 + 1. Mogli smo u dva navrata i izjednačiti najvećih šest, no na kraju mizernih 22:20.

Svakako će nas zanimati što je to izbornik rekao našim curama na odmoru, ali izašle su kao da su pobijedile četiri prije toga. Obratov odmah u startu trica s prijestupom, pa Zadro, da bi Mühl ponovila steal move iz prve četvrtine i zabija za 31:22. Zabijaju Bjeloruskije nakon timeouta tricu, ali odgovara Mija i tri minute kasnije zabija svoju treću, i to s osam metara za visokih +16. Nakon predivodnog passa Ostojić za Jelenković vodimo 45:27, što je i konačni rezultat nakon 3. četvrtine.

Posljednjih deset minuta nismo popuštali obrambeno, odigrali smo doista od prve do zadnje sekunde za svaku pohvalu. Ćurić čisti reket za čisto polaganje Obratov, pa Mühl u dva navrata stvara kontru za Ćurić, jednom blokira šut Bjeloruskinja, a potom krade loptu iz auta. Nedostižnih i mirnih 22 šest minuta prije kraja.

I važno je na kraju da smo se spasili, nije trebao biti turnir tako postavljen, da je bilo više sreće sa zdravstvenim kartonom reprezentacije, i malo sportske sreće izbjegli bi već jučer diviziju B. No tako smo u dva dana imali dvije, kako volimo reći, “ključne” utakmice. Jednu izgubili, drugu danas dobili, nije nevažno koje mjesto će biti na kraju.

Spomenimo na kratko i brojke. Nika je imala nevjerojatnu statistiku, 11 ukradenih lopti, bez iti jedne izgubljene za 32 minute. Mija je stavila četiri trojke u povratku, briljantna je bila i Obratov s 12 poena. Devet je ubacila Mandić koja je odlično zatvorila reket, pa Zadro (najvećji +/- učinak) 7 poena i 4 ukradene lopte. Ćurić 8 uz 7 skokova.

Odigrajte borbeno kao što ste igrale cijele pripreme i prvenstvo. Čestitke, kakogod to zvučalo, ali prilikom današnjeg poraza, strepili bi sljedeća dva dana o opstanku u diviziji A, a to cure godište 2002. svakako ne bi bile vesele.

Sutra je slobodan dan, uživajte, odmorite, čitamo se uz juniorke koje danas igraju osminu finala protiv Mađarske.

U-16 Eurobasket, Razigravanje 9. – 16. mjesta

Bjelorusija – Hrvatska 43:61 (6:7, 16:13, 23:7, 16:16)

Hrvatska: Vukšić 14, Jelenković 2, Obratov 12, Bilić 0, Ćurić 8, Oštrić 1, Mühl 8, Haklička 0, Mandić 9, Zadro 7, Ostojić 1, Savić 0.