U-16 (Ž): Izbornik Nemec za Crošarku nakon ostanka u diviziji A

Jučer je bio zaslužen slobodan dan u francuskom Bourgesu. Pobjedom protiv Bjelorusije spašena je divizija A. No, naše cure čeka još dvije utakmice na Europskom prvenstvu, prva danas sa Srbijom u 20 sati i 15 minuta. Za 9. mjesto.

Javio nam se sinoć izbornik Dean Nemec koji je sa svojim timom pripremao momčad na današnju utakmicu. Nešto pavze za cure doduše je bilo, ali i obaveze te trening.

“Tijekom jutra igračice su imale slobodno i provele su ga u šetnji i druženju. Popodne smo imali uvodni sastanak za utakmicu sa Srbijom i pripremni trening od sat i petnaest minuta, nakon skautinga koji smo pripremili tijekom popodneva,” prokomentiran je jučerašnji dan.

A ono najvažnije, posljednji susret, je ovog puta prošao prokomentiravši ga u dosta boljem raspoloženju. No, kako sam Izbornik kaže, nije lahko pisati i javljati se nakon poraza. Svako tko se bavio trenerskim poslom zna da se i na taj dio treba posebno pripremiti. Pogotovo kada je riječ o ženskoj košarci koje praktički i nema u medijima. I Deanu tu treba zahvaliti, što je za portal Crošarku prošao analiziravši sve u proteklih tjedan dana, odnosno dolaska u Francusku, u bilo koja doba, nakon pobjeda i poraza.

“Utakmicu s Bjelorusijom dobili smo u drugom poluvremenu promjenom obrane na agresivnu i puno intenzivniju. Zatvorili smo linije dodavanja i spriječili njihovu pass igru, istovremeno si time otvorili kontranapade i lake poene. Kad je razlika porasla nestalo je grča i nervoze u našoj pozicioniranoj igri, potom je bilo i lijepih akcija, trica, asistencija. Naravno pomoglo je i ponovno igranje Mije Vukšić koja je postigla 4 trice, a upravo je šut bio segment igre koji nam je jako nedostajao protiv Nizozemske i Rusije.”

Ovih dana puno smo čitali o tome kako je uspjeh što smo se vratili u diviziju A, u svim kategorijama! Pogotovo kada znate da od 16 ekipa tri lete van, a sustav natjecanja vas jednom utakmicom gure gore ili dolje.

Nama je obrana u utakmici protiv Bjelorusije donijela mir, nema više psihološkog pritiska, no žao i dalje ostaje, jer činjenica je, da je bilo više sportske sreće umjesto borbe za 9. mjesto, mogli i morali bi se boriti barem za 5. mjesto, koje bi vodilo sljedeće sezone na Svjetsko prvenstvo.

“Obrana je potaknula napad. Nažalost ta je pobjeda samo osiguranje ostanka u A Diviziji, a moglo je možda biti i drugačije da smo bili kompletni u svim utakmicama.”

Što je tu je, iskustvo igranja na takvom prvenstvu je nemjerljivo. Utakmica protiv Bjelorusije vas čini boljom košarkašicom, a tako će biti i svakako u preostala dva susreta. Neopterećeni smo, očekivati možemo puno ljepšu košarku od one od prije dva dana gdje smo čekali i cijelu četvrtinu na kvalitetne poene.

“Srbija nas je dva puta dobila u prijateljskim utakmicama u Srbiji kad smo igrali bez Nike Mühl.”

Sad smo jači za Niku koja je trenutno uvjerljivo prvi asistent prvenstva i nadamo se igri za pobjedu. Bit će sigurno teško jer Srpkinje su bitno kvalitetnije od Bjelorusije, ali vjerujemo u pobjedu i utakmicu za 9. mjesto u konačnici.