U-16 (Ž): Obrambeno preslabi za iznenađenje, sutra Bjelorusija (16.15h)

Kadetsko prvenstvo nakon današnjeg poraza protiv Ruskinja prelazi u fazu borbe za opstanak gdje odmah sljedeća, peta utakmica ponovno postaje “ključna”. Bjelorusija je granica između sigurne zone četiri ekipe u poretku od 9. – 16. mjesta, odnosno četiri ekipe u kojoj samo jedna na kraju preživi u A diviziji.

Rekao je izbornik da smo si sami krivi za težeg protivnika u osmini finala, a to je svakako Rusija i bila. No ne i nepobjediva, što se posebno vidjelo danas. Otvorili smo utakmicu ravnopravno, u više navrata djelovali i bolje, nakon dvije asistencije danas odlične Nike Műhl zabija prvo tricu Tonia Bilić, a potom Bruna Obratov. Vodili smo 16:12, što Ruskinje forsiranjem igre u reket, a samim time i dolaskom na crtu za slobodno bacanja, koriste za dostizanje rezultata pa i vodstva 23:22.

Početak druge iznimno loš, trebaju nam četiri minute da Obratov tricom prekine napadački post Hrvatske, za tada već visokih 30:22. Probleme nam stvara pod košem Bobrik, dok naša kapetanica Ana Mandić u završnici druge četvrtine skuplja tri, od već tada ukupno četiri prekršaja! Izabranice Deana Nemca se ne predavaju, dapače, prvo tricu stavlja Nika Jelenković, pa Franka Zadro za 38:33.

Nika je držala igru Hrvatske, puno pretrčala, tražila rješenja, u jednom trenutku je djelovalo da Rusija s dvoznamenkastu prednošću lomi susret, u međuvremenu nam petu osobnu dobiva Mandić, ali zabija Nika, pa Bruna, i nakon jednog slobodnog Franke ponovno smo na ‘samo’ -5.

“Pružili smo danas vrlo dobar otpor Rusiji. Djevojke su se zaista borile i dale puno više nego u zadnje dvije utakmice. Pogotovo se to odnosi na napadačku igru i učinak gdje smo pružili gotovo svoj maksimum u ovim trenutku kad igramo bez ozlijeđene Mije Vukšić. Ekipu je kao i u dosadašnjim utakmicama vukla Nika Mühl, dobro su je pratile i Bruna, Ana, Franka, Anđela. Izgubili smo utakmicu u segmentu obrane koja nije bila dobra. Dopustili smo protivniku previše lakih koševa iz reketa, igrali premalo agresivno na njihove prodore i općenito na unutrašnju igru. A kad smo se željeli zatvoriti u zonu igračice bi pogriješili u postavljanju i taktičkim zadacima te bismo odmah primali trice,” pojasnio je izbornik reprezentacije nakon susreta za portal Crošarka.

Imale su Ruskinje svoju nadmoć, dobila je na kraju 5. osobnu i Zadro, promašili smo i u situacijama kada bi se mogli i rezultatski više približiti Ruskinjama. Donijela je Műhl u koš -faul situaciji tračak nade, zabija i Anđela Ostojić, ali ispod tih već spomenutih pet nije išlo. Na kraju četvrtine Viktorija Čurić spašava da smo i dalje ispod 10.

Ruskinje brzom serijom 7-0 odlaze na visokih 13, 68:55 je bilo, u onom trenutku za današnjeg pobjednika. Šteta, proradila je konačno i trica – 6 (Jelenković i Obratov po 2, Bilić i Zadro po 1) i bez Mie Vukšić koja će vjerujemo biti spremna za pokoju utakmicu na prvenstvu. Sada je najvažnije pripremiti glave za sljedeću utakmicu koja određuje ili 9-12 ili 13-16, a od iznimne je važnosti jer bez obzira kako uvijek htjeli najviše, u ovom trenutku je vjerojatno prioritet i želja svima, zadržati se među najboljima.

“U cjelini igrali smo solidno. Malo nam je nedostajalo, ali za to malo morali smo jače zagristi u obrambenom djelu i pokušati Ruskinje svesti na maksimum 65 poena, a to danas nismo učinili i na kraju kad zbrojimo i sam šut na utakmici teško je bilo to nadoknaditi. Sutra nas čeka teška utakmica protiv neugodnih Bjeloruskinja s visokim centrima i dobrim šuterima za 3 poena te obrambenom zonom od prve do zadnje minute.” O tome je li to sada (opet) ključna utakmica na prvenstvu za kraj smo dobili od izborik jasan odgovor: “Igra se za spas opstanka u A diviziji.”

Spomenimo još brojke. Nika je odigrala All Round, 15 poena, 10 asistencija i 7 skokova, Obratov je zabila 12, dok su po 8 zabili Mandić (8 skokova, 4 ukradene lopte za 20 minuta), Zadro i Ostojić.

U-16 Eurobasket, Osmina Finala

Rusija – Hrvatska 76:66 (23:22, 15:11, 18:16, 20:17)

Hrvatska: Jelenković 6, Obratov 12, Bilić 5, Ćurić 4, Oštrić 0, Mühl 15, Haklička 0, Mandić 8, Zadro 8, Ostojić 8, Savić 0.

Raspored, 9. kolovoza, razigravanje 9-16
Hrvatska – Bjelorusija (16.15h)