U-18: Hrvatska je mali prvak Europe!

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 18 godina je “mali” prvak Europe. U finalu turnira B-divizije u estonskom Tallinnu, nakon dodatnih pet minuta igre naši su juniori nadigrali suparnike iz Velike Britanije.

Odlučivao je produžetak u trileru kakvog se, barem na utakmicama u ovim uzrasnim kategorijama, rijetko viđa. Ipak, našoj reprezentaciji valja odati veliko priznanje zbog sustignute britanske prednosti u utakmici koja zapravo o ničem nije odlučivala, barem kada je riječ o plasmanu u A-diviziju sljedeće godine. Finalisti turnira u estonskom Tallinnu već su samim dolaskom do završnog susreta osigurali “prvoligaško” loptanje za sljedeću generaciju.

Ipak, nakon izjednačenog početka, zastali smo na neko vrijeme. Kao da su ga momci Vladimira Anzulovića prespavali. Da nije bilo trica Nakića i Šarića prednost Britanaca bila bi i veća od plus 13 za poluvrijeme. Jer, od jednog posjeda na 26:23, do dvoznamenkastih 39:25 prošle su bile tek četiri minute susreta. Premalo da bi tako ostalo i u nastavku.

Imali su Britanci i petnaest koševa viška (46:31), a onda smo polaganim, ali sigurnim koracima krenuli u seriju. Drežnjak je vodio ples do povratka, pridodavao se i Nakić za 48:42. Jordano i Šarić držali su svojim vanjskim šutevima Britance na oku, a Šamanić je odrađivao posao pod koševima, samo za minus 3 uoči posljednjeg perioda regularnog dijela.

Igrao se produžetak, ali poveli smo sa 58:59 početkom četvrte četvrtine, opet na krilima Drežnjaka. Košarkaš Širokog nešto će kasnije pogoditi i oba bacanja, baš između dvije Jordanove trice (64:68) na šest minuta do kraja susreta. Drežnjak je i u posljednjoj minuti vezao četiri poena, a šut za pobjedu nije pogodio. Nema veze, mogli smo se strpiti još pet minuta…

Šarić je sa sedam svojih poena prepolovio produžetak, već smo tada bili na 75:82. Ipak, tricu vrijednu titule u B-diviziji je na ulasku u posljednju minutu stavio Šamanić, u trenucima kada su se Britanci ponovo zakratko primakli. Konačnih 84:90 kruna je ove generacije koja je na kraju ipak pokazala vrh svog timskog karaktera koji ju je krasio kroz cijeli turnir.

Bravo za Matea Drežnjaka s 23 poena, šest skokova i četiri dodavanja, bravo za Luku Šamanića s 21 košem i osam skokova, bravo za europske prvake, makar i u B-diviziji. Kad si najbolji, najbolji si…

U-18 Eurobasket, Divizija B – finale

Velika Britanija – Hrvatska 84:90 (19:17, 25:14, 14:24, 15:18, 11:17)

Velika Britanija: Robinson, McCalla 4, Perez, Fuller 7, Savery-Richards 4, Cleary 7, Russell 20, Boachie-Yiadom 8, Round 11, Ogundele, Kitenge 6, Spence 17

Hrvatska: Jordano 11, Šarić 18, Šamanić 21, Bajo 12, Palokaj, Nakić 5, Omrčen, Drežnjak 23, Vrgoč, Marić, Kukić, Jurić