Lazić i Erjavec o dojmovima s Europskog prvenstva

Ženska juniorska reprezentacija završila je na devetom mjestu Europskog prvenstva u Mađarskom Šopronu čime su uspjele ostati u A diviziji. Bilo je boljih i lošijih utakmica, a posebno ostaje žal zbog važnog susreta s domaćinom kojeg su odlično otvorile, ali na kraju ipak upisale poraz. Kroz cijeli turnir posebno se istaknulo nekoliko naših igračica, a mi smo odlučili kratko porazgovarati s Mihaelom Lazić i Karlom Erjavec kako bi otkrili dojmove i iskustva s prvenstva.

Dvije slike reprezentacije. Prvi dio turnira vrlo loš, drugi odličan.

“Na neki način moramo biti zadovoljne, pogotovo sa zadnje tri utakmice i opstankom u A diviziji, ali nikako s početkom turnira. Pojela nas je prevelika želja i htijenje za što većim uspjehom. Izvukle smo pouku iz utakmice s Mađarskom te smo se drugačije postavile za preostala tri susreta i pokazali koliko zapravo možemo.”, rekla je Karla.

“Ne možemo reći da nismo zadovoljne, naravno da jesmo, ali svjesne smo da smo vrlo nadarena i kvalitetna generacija te da smo mogle više na ovom Europskom prvenstvu. Turnir smo otvorile vrlo ambiciozno, ali i dosta nervozno. Znale smo da ako otvorimo EP pobjedom da smo “na konju”, međutim nervoza je učinila svoje protiv Srbije. Nakon četiri poraza skupile smo se, shvatile da smo vrijedne više od trenutne situacije te smo sljedeće tri utakmice odigrale jako dobro i ostvarile sve pobjede za konačno deveto mjesto.”, nadovezala se Mihaela.

Djevojke su utakmicu s Mađarskom otvorile odlično i diktirale tempo prvom četvrtinom koju su dobili šest razlike. U nastavku se domaćin razigrao što je za našu ekipu značio raspad sistema.

“Utakmica protiv Mađarica bila je jedna od važnijih na prvenstvu. Krenule smo kako smo se dogovorili u svlačionici i dokle god smo se toga držali rezultat je bio na našoj strani. Sredinom druge četvrtine dogodilo nam se nešto neobjašnjivo, dale smo im da se razigraju i one su uhvatile momentum koji ih je držao i u drugom poluvremenu.” – objašnjava naš prvi strijelac reprezentacije, a s njom se slaže i Mihaela.

Posljednjih dana kroz medije se vrti snimka slavlja hrvatskih i srpskih košarkašica pred hotelom nakon što su se susjede plasirale u finale. Zadivile su cijelu regiju svojim zajedništvom i obostranom podrškom.

“Često smo se družile s vršnjakinjama iz Srbije te smo se obostrano podržavale na utakmicama. Kako je prvenstvo teklo, sve više i više smo se zbližile. Srbija je nakon nekoliko utakmica pokazala da igra pravu košarku i da imaju velike šanse. Naravno da nam je žao što naša reprezentacija nije ušla u četvrtfinale, ali smo zato svim snagama navijale za susjede. Nakon što su ušle u finale naša ih je ekipa dočekala ispred hotela s pjesmom “Svijet voli pobjednike” od Colonije i nastala je fešta.”, opisuje Lazić odnos sa Srpkinjama.

FIBA

Djevojke su se za kraj zahvalile stručnom stožeru i suigračicama na turniru, a vjerujemo kako će već na sljedećem prvenstvu biti još više zrelije i ostvariti još bolje rezultate.

“Prvenstvo je za nas bilo jedno novo iskustvo u kojemu smo naučile puno novih stvari, kako košarkaških tako i životnih. Na kraju smo zadovoljne i sretne, najviše zbog dobrih prijateljstva koja ti zauvijek ostaju u srcu.”, završava Mihaela.

“Europsko prvenstvo je ove godine bilo jako zanimljivo i izjednačeno što se moglo vidjeti i po rezultatima, svaka je ekipa mogla pobijediti svaku. Kvaliteta je bila na visokoj razini i to je davalo neki poseban žar tijekom turnira. Ovim putem bi se htjela zahvaliti cijeloj ekipi i trenerima na svemu s priprema i prvenstva.”, rekla je za kraj Karla.