U-18 (Ž): Ziceri i Švedska trica za drugi poraz

Juniorke su, nakon jučerašnjeg lošeg otvaranja prvenstva protiv Srbije, danas izgubile i protiv Švedske, a time se dali u situaciju da ih u osmini finala očekuje vjerojatno pobjednik skupine B.

Loše otvaranje s obje strane, Šveđanke neprestano vrte pick and roll, s čime već od samog starta nameću igru s dosta šuteva za tri poena. No, vodimo 5:2, Šveđanke su srećom neuspješne za tricu, ali postižu četiri dobra prodora da bi nakon osam minuta držale 7:8. Mogla bi Hrvatska tu voditi i s većom razlikom, no promašivalo se i što se ne bi smjelo, a i nekad kad se činilo da je teže promašiti.

Kazna polako stiže. Dva od četiri slobodna, a mi i dalje promašujemo, gubimo lopte, da bi prva trojka sjela u najgorem razdoblju, pred kraj četvrtine – bilo je 8:15.

Drugu četvrtinu, nakon jedne akcije iz auta i koša Josipe Pavić, dolazimo na 12:15, no odmah odgovor. Ovog puta pick and pop situacija, najveća Šveđanka zabija preko Pavić s 8 metara. I kao da je otvorila tu seriju trica, naše stoje u zoni 2-3, odmah odgovor tricom 21:12, sve manje mogućnost i kombinacija zaustaviti protivnice.

U prvoj četvrtini zbog brzih nepotrebnih prekršaja nismo imali čvrstoću u prodorima, što u drugoj pokušavamo dignuti, ali do pauze Šveđanke pogađaju još dvije trojke. Vidjelo se na našim curama da se ne uspijevaju opustiti jer su lopte izlazile iz obruča u najobičnijim prodorima, floaterima, sa poludistance…

U kontri dobivamo nevjerojatan koš faul, dovoljno da nakon polovice druge četvrtine bude 26:14. Pokušavali smo se kroz utakmicu vratiti, bili smo u nekoliko navrata na osam poena, ali repriza iz prve četvrtine. Ponovno psihološki teška trojka Šveđanki, za ugodnih 11 na poluvremenu.

U trećoj se gubi utakmica, imamo post kroz cijelu četvrtinu, na kraju svega samo šest poena, protivnice 14, dovoljno da se riješi stvar pobjednika.

Spominjali smo toliko taj šut za tri poena, a gledajući dvije utakmice juniorske reprezentacije dojma smo da bi morali i mogli šutirati i mi više. No (de)kocentracija u završnici, prijestupi – naskok prilikom šuta, pa se šutira i s 6,5 metara, ili pak lošeg spacinga gdje s extra passom se dajemo u situaciju teške dvojke, umjesto otvorene trojke. Šutnili smo deset trojki u drugih dvadeset minuta, ali sve promašili. Naša Karla Erjavec od toga je promašila 7.

Morat ćemo i mi nešto pogoditi, ako želimo doći u situaciju da prvenstvo nije borba za opstanak. Izgleda da u osmini finala idemo na današnjega pobjednika (18:00) Latvija – Mađarska. A Mađarska će se, s obzirom na to da se igra u Sopronu, vjerojatno teško izbjeći. Bilo kako bilo, do osmine finala i križanja sa skupinom B imao ispred sebe još sutrašnja utakmica sa Španjolskom.

U-18 Eurobasket, Divizija A – skupina A

Švedska – Hrvatska 60:42 (15:8, 18:16, 14:6, 15:10)

Hrvatska: Katavić, Erjavec 12, Mrdalj, Tadić 2, Poljac, Pavić 14 (11 skokova), Vojtulek, Pandža Brnič, Rončević 2, Kostić 4, Lazić 6, Vres 0.

Poredak: 1. Španjolska (1-0), 2. Srbija (1-0), 3. Švedska (1-1), 4. Hrvatska (0-2),

Ponedeljak, 7. kolovoz – skupina A:
Hrvatska – Španjolska (17:30)
Srbija – Švedska (15:15)