U-16 (Ž): Intervju s izbornikom Nemecom prije početka EP

Dean Nemec, za ljubitelje ženske košarke suvišno je detaljnije predstavljanje, jer ako bi mogli našeg trenera akdameski ocjeniti za sve učinjeno u hrvatskoj ženskoj košarci, bez dvojbe odavno je već doktorirao.

Javili smo se u utorak, no odgovor je stigao tek sinoć: “Vidio sam, putovali smo cijeli dan, javim se ujutro.” Put do Franucuske, do Bourgesa gdje će sutra zapoćeti prvenstvo.

“Sigurno je prednost ako igračice već imaju iskustvo igranja europskog prvenstva, pogotovo u kadetskoj konkurenciji. Prošlogodišnje iskustvo imaju Nika Muhl, Ana Mandić, Mia Vukšić i Ana Haklička, peta je bila Josip Jurić koje zbog ozljede nema na prvenstvu. Objektivno prošle sezone samo Nika imala je ozbiljniju minutažu i bila jedna od nositelja ekipe.”

Veću prednost naš izbornik ipak vidi u iskustvu igranjem seniorske lige u kojoj partcipira sve više mladih igračica.

“Veća je predost što dosta njih u svojim klubovima igra seniorsku ligu. Mislim da će nam to biti od veće koristi.”

Zanimljiv podatak jest da su jedine dvije osvojene medalje u mlađim kategorijama postigle kadetkinje. Ciglar je osvojio srebernu medalju s generacijom 1994 i generacijom 1985 brončanu medalju u kojoj je bio Dean njegov pomočnik.

“Kada je Hrvatska osvojila peto mjesto na Europskom prvenstvu i bila sudionik Olimpijskih Igara, nositeljice su bile upravo ta generacija (85′) koje su u Velikom Trnovu tada osvojile bronačnu medalju. Mirna Mazić, Iva Ciglar, Emanuela Salopek, Luca Ivanković. Generacija poslje nje, Tikvić, Begić, Đankić, Majstorović, Pačkovski pa još uvijek čekamo potvrdu seniorskih rezultata u međunarodnoj konkurenciji. To je taj vjećiti problem nadogradnje kvalitete i rezultata s talentom.”

Koliko je talenta u ovoj sada reprezentaciji?

»Ova generacija ima nekoliko igračica koje će biti seniorske reprezentativke i prvenstveni zadatak kadetskog izbornika je upravo to – detektiranje tih igračica, pružanje odgovarajućih uloga u igri,  tehnčki, a pogotovo u reprezentaciji individulani i kolektivni taktički razvoj. Rezultat kod kadetkinja jest važan, ali nije jedini cilj i svrha te reprezentacije i njihovih priprema.«

Iskustvo vođenja reprezentacije na europskim prvenstvima je bogato, Nemec je čak šest puta bio izbornik na prvenstima mlađih kategorija. Četiri puta kao kadetski (ovo će biti 5.), i dva puta kao juniorski.

“Motivi za rad su jasni i već smo ih spomenuli. Rad s kadetkinjama najkreativniji je mogući u ženskoj konkurenciji jer u ruke se dobiva “plastelin” koji treba oblikovati i usmjeriti u pravom smjeru razvoja i igračkog sazrijevanja. Teško je, ne vraća se uvijek u obimu uloženog, a pogotovo ne brzom i velikom slavom, ali zadovoljstvo stvaranja igračica, igre i posljedično natjecateljskih te stvaralačkih rezultata u konačnici je veliko i uvijek potiče na novi  entuzijazam i radni elan.”

U usporedbi s generacijama ranije kaže da ovog puta nema igračice koja je sama sposobna riješiti utakmicu, no više puta se pokazalo da je snaga u kolektivu.

“Na prvenstvu ćemo se osloniti u postizanju kolektivnog rezultata na kvalitetu svih igračica i  to se kroz pripreme pokazalo kao največa snaga ove generacije. Kad igramo dobro onda je to vrlo kolektivna i dopadljiva igra sa puno asistencija, dobrih akcija, sa puno tempa i izmjena. Dobrom i agresivnom obranom, te sa angažmanom, ponekad i čak svih 12 igračica na istoj utakmici.”

U pripremnom periodu rezultati su variali pa su tako redom pobjeđivali Nizozemsku, Irsku, Tursku i Sloveniju, da bi izgubili u utakmicama protiv Mađarske i Srbije. Gdje je Hrvatska pozicionirana prije početka prvenstva?

“Teško je reći što to u konačnici donosi na ovom prvenstvu. Grupa sa prošlogodišnjim viceprvakom Njemačkom, uvijek kvalitetnom Češkom i Nizozemskom koja je stalno prisutna nije laka. A još je teža ona sa kojom se križamo u kojoj su Španjolska, Rusija, Poljska i Litva. No, trebamo razmišljati o svojoj igri, dati sve najbolje što u ovom trenutku možemo, imati samopouzdanja i vjere u sebe te nadati se dobrom rezultatu.”

Primarani zadatak ekipi, treneru, pomočnici Mariji Kovać je sličan juniorskoj reprezentaciji, izbjeći borbu za opstanak.

“Prvi zadatak sigurno je sačuvati status kadetkinja u A-diviziji, potom uči u četvrtfinale, pa boriti se za peto mjesto koje vodi na svjetsko prvenstvo na kojem Hrvatska još nikada nije bila niti u juniorskoj niti u kadetskoj konkurenciji. Posljednji cilj je uvijek i onaj najviši, naprivlačniji; ulazak u polufinale i borba za medalje. No na prvenstvu treba biti sabran, igrati utakmicu po utakmicu i ne letjeti u euforiju nakon jedne pobjede niti padati u depresiju nakon poraza. Sve su to sastavni dijelovi sporta i igračicama uvijek savjetujem da igraju cijelo prvenstvo od prve do posljednje utakmice, uživaju u nastupima, a rezultat je samo posljedica uloženog na pripremama i još niza faktora o kojima u kadetskoj konkurenciji i ne treba pretjerano razmišljati nego kući jednostavno ponijeti zadovoljstvo i ponos što se nastupilo, te odlučnost da slijedeće ljeto ponovno dođu, treniraju i nastupaju za reprezentaciju Hrvatske.”

Za kraj spomenimo kako je naš izbornik ujedno i voditelj stručnog programa u zagrebačkoj Trešnjevci, a kao trener omladinskih kategorija u proteklih je 20 godina čak osam puta bio prvak Hrvatske u kategoriji kadetkinja, sedam puta u kategoriji mlađih kadetkinja i četiri u kategoriji juniorki.

Raspored, skupina B:
Hrvatska – Češka, petak 4. kolovoza, 16.15
Hrvatska – Njemačka, subota 5. Kolovoza, 14.00
Hrvatska – Nizozemska, nedjelja 6. Kolovoza 16.15

Sve utakmice ćete moći pratiti uživo na Facebook stranici portala Crošarka.