Na turniru u Cordobi krenuli porazom

Hrvatska košarkaška reprezentacija izgubila je sa 97:78 od Argentine na startu pripremnoga turnira za Olimpijske igre koje 5. kolovoza počinju u Rio de Janeiru. U predvečerje 31. igara moderne Olimpijade izabranike Aleksandra Petrovića dopao je nastup na turniru u Argentini, točnije u Cordobi. Ondje su uz “kockaste” još i reprezentacije domaćina Argentinaca te Srba i Francuza koji su prvoga dana također igrali međusobno. Hrvatska se protiv Ginobilija, Nocionija, Scole i društva nije provela dobro.

Ne treba biti prekritičan prema hrvatskim igračima. Treba se na nove uvjete aklimatizirati, treba se prilagoditi svemu onome što ih čeka na drugome kraju svijeta. U Argentini je zima, a javnost je i sama svjesna činjenice u kakvim su uvjetima igrači putovali do Rija. Svatko u svom zrakoplovu, neki i bez adekvatnih uvjeta koji zadovoljavaju potrebe jednog sportaša (mjesto za noge..).

Francuzi su od Srba bez Tonyja Parkera kome je supruga Axelle Francine podarila njihovo drugo dijete izgubili sa 18 poena manjka (105:88), a Hrvatska je samo s jednim košem više izgubila od Argentinaca, samo desetak dana uoči njihove međusobne utakmice u drugome kolu olimpijskoga turnira u Riju. Igrali su svi, prema unaprijed određenom dogovoru – nitko više od Ukićevih 24:06 minuta provedenih u igri.

Ukratko, jer bilo je dosta problema u igri naših – krenuli smo Simonovom tricom nakon čega Argentinci u nepunih pet minuta rade seriju 15:0 i rješavaju prvo poluvrijeme. Trpao je Nocioni (11 poena u tome razdoblju), priključili se kasnije Scola i Delfino, sve to u trenucima dok su imali prednost na održavanju. Ulazak u utakmicu Hrvatske bio je iznimno loš, garniran kroz previše izgubljenih lopti i defanzivne inercije. U tom je dijelu prednjačio ponovo potpuno neprepoznatiljivi Bilan kojem je i omaleni Campazzo s druge strane krao lopte na redovnoj bazi, doslovce iz ruku.

Iako je Hrvatska zapravo parcijalno dobila dvije četvrtine utakmice, taj podatak ne smije zavaravati. Argentinci su imali i 27 koševa viška, i to do pred sam kraj utakmice kada su se jednsotavno već po navici u pripremnim ogledima – prestale igrati obrane. Ono jedino što može veseliti uoči utakmice s Francuskom (već danas u 23 sata) jest kakva-takva Hezonjina konstantnost i vanjski šut Simona. Na svemu ostalome treba raditi, još je dovoljno vremena do otvaranja OI protiv Španjolaca.

Dakle, već danas od 23 sata slijedi ogled s Francuskom, utakmica koja bi mogla biti mnogo zahvalnija u smislu otkrivanja nekih novih detalja o trenutnom stanju reprezentacije. Za košarkaške mazohiste, svakako ide preporuka o susretu Srbije s Argentincima koji se igra od 2 sata. Slijede Olimpijske igre, treba trenirati nespavanje.

Super4 – Cordoba – 1. kolo

Argentina – Hrvatska 97:78 (23:10, 22:23, 24:13, 28:32)

Argentina: Scola 12, Ginobili 3, Campazzo 8 (2-2), Laprovittola 7 (2-2), Brussino 2, Delfino 13 (2-2), Vaulet 9 (1-2), Delia 6 (2-3), Nocioni 19 (4-5), Deck, Mainoldi 6, Acuna 12 (2-5)

Hrvatska: Babić 3, Krušlin 4 (2-2), Stipčević, Simon 10, Hezonja 17 (4-4), Šarić 5 (1-1), Ukić 11 (2-2), Planinić 2, Bilan 6 (6-6), Šakić 5 (2-2), Arapović 5, Bogdanović 10