Kreću europska prvenstva za juniorke i kadetkinje

Taman u ovo vrijeme prije 14 godina plasirala se ženska juniorska reprezentacija, doduše tada se zvala mlađeseniorska, u polufinale svjetskog prvenstva u košarci. Da, polufinale, i to igrano u Krešimirovu gradu. Na Baldekinu smo tada mogli pratiti završnicu jednog FIBA-inog natjecanja.

Bilo je to vrijeme kada je Zadar bio domaćin U-20 natjecanja tri godine ranije, pa Zagreb 2002., pa spomenuti Šibenik 2003. Kasnije samo još dva puta, nikad kao grad u samostalnoj organizaciji.

U ženskoj košarci osvojili smo dvije medalje u mlađim kategorijama; 2010. godine to su učinile kadetkinje drugim mjestom u Grčkoj (Ptolemaida), a sedam godina ranije su se vratile s trećim mjestom iz bugarskog Velikog Tarnova.

Uz spomenuto svjetsko prvenstvo u Šibeniku i konačno 4. mjesto, to su najveći uspjesi naših cura u mlađim kategorijama, uzevši u obzir samo natjecanja u diviziji A.

“Lepršava, borbena igra”

Za tri dana u francuskom Bourgesu počinje U-16 natjecanje. Hrvatska pod vodstvom trenera Deana Nemca, u skupini očekuje Njemačku, Češku i Nizozemsku. Prošle godine su naše kadetkinje bile pete, a ako ponove taj uspjeh izborit će svjetsku smotru do 17 godina, koja se održava svake dvije godine.

“Naš je prvi cilj ostati u A diviziji, a kada bismo na kraju ušli među prvih pet i plasirali se na Svjetsko prvenstvo, bilo bi sjajno,” rekla je za portal zenska-kosarka.com kapetanica kadetske reprezentacije, Ana Mandić.

Dan kasnije započet će i juniorsko natjecanje, koje će se održati u mađarskom Sopronu, Ondje je naš izbornik Željko Ciglar, a Hrvatice su u grupi sa Švedskom, Španjolskom i Srbijom.

“Atmosfera je fantastična, cure se osjećaju spremne za prvenstvo. Glavni cilj nam je pokazati lepršavu i borbenu igru te ostvariti što više pobjeda”, kazao je Ivica Molnar, pomoćnik izbornika ženske juniorske reprezentacije za naš portal prije početka prvenstva.

Kadetska reprezentacija Hrvatske (Ž) | Juniorska reprezentacija Hrvatske (Ž)