Postignut kompromis, a popustila je FIBA. Euroligaši će igrati kvalifikacije za SP!

Brojni su prijedlozi, a s njima i odbijanja dolazili na adrese Fibe i Eurolige posljednjih tjedana. Na kraju svih rasprava vladari europske košarke našli su se negdje na sredini. S ovim raspletom ni jedni ni drugi nisu potpuno zadovoljni, no sigurno imaju manje razloga negodovati nego prije.

U priči je ipak popustila Fiba. Termini održavanja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. pomaknuti su s četvrtka na petak u mjesecima studenom te veljači. Time će svi igrači moći igrati Euroligu, a ujedno i predstavljati svoju zemlju kada već to ne mogu NBA igrači. Ovime će profitirati i Euroliga i Fiba, no oni najvažniji, a to su sami igrači, ponovno će se naći u paklenom ritmu utakmica. Fiba je trenutačno zaokupljena mijenjanjem putovanja i smještaja reprezentacija kako se ovom odlukom financijski ne oštete nacionalni savezi.

Što se tiče naše reprezentacije i izbornika Ivice Skelina, ovaj kompromis mu omogućuje usluge Krune Simona. To je vrlo važno budući da su u reprezentativnu mirovinu ispraćeni ostali veterani, a Simon će svojim iskustvom predvoditi novu i mladu reprezentaciju u pohodu na svjetsku smotru.

Ako mislite da su ove kvalifikacije beznačajne, samo zapamtite da oni koji se ne plasiraju na SP neće vidjeti ni Olimpijske igre, a Hrvatsku će ponovno vidjeti možda tek 2021. Na novom smo početku, a svaki je početak težak, ali se isto tako svakom mora pružiti prilika i vrijeme. Zato nam ne preostaje ništa drugo nego poželjeti sretnu plovidbu valovitim morima  Ivici Skelinu i nekim novim momcima.