Petrović: Bilan nije otkazao, ja sam povukao poziv!

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović objavio je popis od 15 igrača na koje računa u nastavku ovoljetne akcije. Ona donosi nastup na Europskom prvenstvu u rumunjskom Cluju, odnosno u turskom Istanbulu. Nakon dobro odrađenog posla s prošaranim sastavom na Kupu Borislava Stankovića u kineskom Shenzhenu, Petrović je morao odabrati još četiri igrača uz desetorku pozvanih od ranije da se okupe na početku priprema.

One su pak trebale započeti već sutra, 27. srpnja okupljanjem u Svetom Martinu, no izbornik je za nekoliko dana skratio program koji će krenuti od ponedjeljka, 31. srpnja. U svjetlu toga poteza treba se vratiti na jučerašnji događaj, otkazivanje prošlosezonskog Cedevitinog kapetana Mire Bilana. Prema njegovim riječima, želio se posvetiti potrazi za novim klubom, iako, realno, ta priča slabo drži vodu. Ta, od Eurobasketa u kojeg su uprte oči cijele košarkaške Europe, sigurno nema bolje reklame za bilo kojeg igrača.

“Nije on otkazao nastup, već sam ja povukao poziv za njega! Kazao mi je da je nezadovoljan jer još nema klub, da ne bi volio riskirati ozljedu i da nije mentalno spreman. Ako nije mentalno spreman, ne može ni igrati! Najviše me povrijedilo to što mi je svoju odluku priopćio dva dana uoči početka priprema. To nije pošteno! Kod izbornika Perasovića bio je “trinaesto prase”, a kod mene je u 10 utakmica startao u petorci i odlično odradio posao u Torinu i Riju. Nepošteno je zbog toga što je na kraju ispao ovako nekorektan”, reći će izbornik Petrović na konferenciji za medije u HKS-u.

Kao što se i očekivalo, četvorica igrača s pripremnog turnira u Kini su Dominik Mavra, Ivan Ramljak, Tomislav Zubčić i Ivan Buva. Bez Bilana, uz prethodnu desetorku (Ukić, Simon, Bogdanović, Šarić, Planinić, Krušlin, Bender, Popović, Tomas, Žorić), bit će to okosnica momčadi koju, kako je izbornik i sam rekao, neće poremetiti izostanci pojedinih igrača, kao niti nešto skučeniji program u pripremama.

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, Stojko Vranković pred novinarima je pojasnio da je termin priprema morao biti pomaknut zbog naputka iz NBA lige. Naime, Amerikanci uvjetuju broj dana koje igrači u njihovim klubovima mogu provesti na pripremama reprezentacija. HKS je, prema prekooceanskim signalima, za prošloljetnu akciju prekršio to nepisano pravilo pa su iz NBA-ja poslali zahtjev da se uredi plan i program koji bi i njih zadovoljio.

“Ni mi točno ne znamo na koja smo se to pravila ogriješili. Smijemo imati 28 radnih dana s igračima uz dva dana odmora pa je eto, došlo do pomicanja. Glede Bilana i općenito otkazivanja, takav stav mi je neprihvatljiv. Da sam ja igrač i da mi sutra na pripreme dolazi netko tko nije želio igrati godinu ili dvije ranije, ne bih to dobro prihvatio. Moramo pronaći situaciju na razini Saveza za rješavanje takvih situacija”, rekao je Vranković.

Glede nešto kasnijeg početka priprema mišljenje je dao i Petrović, koji se nakratko osvrnuo i na još neke igrače koji bi, uz Dominika Mavru (Joventut) mogli pronaći nove klubove.

“Mavru je njegov novi trener gledao putem live-streama na turniru u Shenzhenu. Još će dvojica igrača pronaći nove sredine zbog dobrih partija u Kini. Jako nam nedostaje Luka Babić, to je jako kvalitetan igrač i pošten čovjek. Ne znam zašto se čudite po pitanju Krušlina. To je ponajbolji obrambeni igrač u regiji i “specijalac” kojeg je potrebno imati u momčadi. No, on se još nije izborio za put na Eurobasket, tek to treba učiniti”, kazat će izbornik.