Poraz od Srbije pred Rio

Istina, složit ćemo se, kad je ušla ona Jovićeva trica za 77:82, znali smo da je gotovo. Košarka je u svojoj valjda stogodišnjoj povijesti svašta ponudila, ali kada vam se u susretu protiv Srbije, a da pritom igrate za Hrvatsku dogodi (još jedan) onakav koš… Nemate što drugo napraviti nego poželjeti da je to bilo – sa sirenom. Parking je mjesto s kojeg zabijaju samo Mirza Teletović i srpski klubovi/reprezentacije protiv hrvatskih protivnika. Legitimno, neka, i to je sport!

Aco Petrović krenuo je s Krušlinom u prvoj petorki. Ovaj mu je vratio sitno, kroz jedno promašeno polaganje iz kontre (Bogdanović popravio), dva skoka i dva prekršaja u deset minuta. Ali, vodili smo – najviše 19:10 u trenucima kad je Srbija u testnoj fazi igrala bez centara. S Mačvanom i Birčevićem, dakle bez centara. Još do kraja Q1 stisla je Srbija i vratila na 19:16….

Jasno je bilo da će umjesto Krušlina na parket morati Simon. Raspištoljio se Đuks, zabio 11 poena u pet minuta, čitaj – istresao tri trice i stavio polaganje nakon prodora. Opet smo vodili, najprije 24:16, a onda i 30:25 kad je na parketu (osim Simona, dakako) bila već druga petorka. Tricu je stavio i Babić, a položio je, ne biste vjerovali i Bilan kojem je u jednom trenutku utakmice pošlo za rukom odigrati 4-point play. Do četvrtog poena trebalo je još samo nakon trice pogoditi dodatno bacanje, što potencijalno novi igrač Valencije nije uspio napraviti.

Drugo poluvrijeme – drugačija slika. Nestalo je neke svježine, dosta se kombiniralo, ali i bilo umorno prekršajima. Planinić je u samo pet minuta na parketu još u prvom poluvremenu skrivio četiri prekršaja. Krušlin je (kad prije?) napravio četiri pa je mogućnost rotacije u kojoj, valjda iz opravdanih razloga nije bilo Hezonje i Arapovića bila dodatno skučena.

Gledali smo i Teodosića u trenerci, Nedović je igrao, ponešto nam i zabio, gledali smo Raduljicu kako bez greške trpi faulove i trpa slobodna bacanja. Iako smo zabili dvije trice više, Srbi su svoje posljednje dvije ubacili baš onda kada je trebalo. Kalinić i u već spomenutom, kecmanovskom stilu Jović za konačnu pobjedu Srba. Na padu u završnici ne može se zamjeriti onome tko je izgubio… Ako u 38 i pol minuta nismo mogli prelomiti (a bilo je prilike)…

Ipak, od onda kada završite s čitanjem ovoga teksta sve postaje irelevantno glede pripremnog turnira u Cordobi. Igre počinju za tjedan dana, valja nam svima zajedno samo držati palčeve…

Super4 Cordoba – 3. kolo

Hrvatska – Srbija 77:86 (19:16, 21:20, 20:28, 17:22)

Hrvatska: Babić 5, Krušlin, Stipčević 8 (2-2), Simon 14 (1-2), Hezonja, Šarić 9 (3-4), Ukić 7, Planinić, Bilan 12 (3-6), Šakić 4, Arapović, Bogdanović 18 (4-6)

Srbija: Teodosić, Simonović 6 (4-4), Bogdanović 13 (3-3), Marković 7, Kalinić 7, Nedović 9, Birčević 6 (1-2), Raduljica 17 (11-11), Jokić 7, Štimac 5 (3-4), Jović 5, Mačvan 4 (2-2)