Skelinov cilj je kohezija u reprezentaciji

Za 19 dana hrvatska reprezentacija kreće u ciklus kvalifikacija za svjetsku smotru koja će se održati u Kini 2019. Početak mandata Ivice Skelina simbolično kreće u Nizozemskoj, gdje je baš kao i u Belgiji, splitski stručnjak godinama brusio svoj trenerski zanat.

Novi Fibin raspored je nepoznanica, no kako i nama tako i svima. Prilagođavanje svakoj situaciji sastavni je dio života košarkaša pa svi moraju biti spremni maksimalno iako se njih u ovoj priči ne pita apsolutno ništa. Svi koji su se našli na izbornikovom popisu imaju čast predstavljati reprezentaciju pred svojom publikom i veliku priliku da se iskažu.

Pogledom na popis postavlja se nekoliko pitanja. Zasigurno se mnogi koji su pratili reprezentaciju minulog ljeta pitaju gdje je Ivan Buva. Sjajno odrađeni turnir u Kini, gdje je bio naš najbolji pojedinac, a i sasvim solidno odrađene minute na Eurobasketu su se činili dovoljnima da on bude jedan od nositelja centarske linije u ovim kvalifikacijama. Ipak, Skelin ga nije uvrstio na popis, a nisu se na njemu našli ni euroligaški centri Radošević i Tomić. Problematika Leona Radoševića i hrvatske reprezentacije je puno dublja od samog nepozivanja na ovaj ciklus dok Antu Tomića ne vidimo na radaru od njegovog otkazivanja pred par ljeta. No, na popisu je Miro Bilan. Bez kluba je bio sve donedavno, a skrasio se u Strasbourgu. Pitanje je koliko je on opće u formi, a na centru imamo još samo Darka Planinića te Josipa Sobina. Njih dvojica su u punom smislu riječi pravi ratnici, ali ne posjeduju onu lakoću i finoću u napadačkom dijelu igre. Svakako biti će interesantno koliko će Skelin izvući iz ovog trojca.

Nastavljamo u tonu visokih pozicija. Na “četvorci” imamo nekoliko zanimljivih rješenja. Prednjači povratnik u Europu, snajper Damjan Rudež. Ponovno svoje mjesto nije pronašao Hrvoje Perić, jedan od ponajboljih igrača talijanskog prvaka Venecije. Druga opcija će vjerojatno biti Tomislav Zubčić, a priliku će tražiti i Cedevitin Karlo Žganec kao i povratnik Željko Šakić. Prvi puta su tu Boris Barać, iza kojeg je sjajna sezona u Zadru te Mateo Drežnjak, mladić iz Širokog koji se iznenađujuće našao među odabranim društvom.

Na vječno osporavanoj poziciji organizatora igre imamo pet opcija, a nema briljantnog Martina Junakovića. Sva petorica su dalmatinci – mlade snage Splita i Šibenika Kalajžić Radovčić, ponajbolji igrači reprezentacije do 20 godina koja se ovog ljeta vratila u europsku elitu. Prve opcije će ipak biti iskusniji Rok Stipčević te još jedan Zadranin Dominik Mavra. Osim njih konce igre trebao bi slagati i Splićanin Toni Katić, novi miljenik Jurija Zdovca koji stvarno zasada ima impresivnu sezonu u Cedeviti pored nekoliko sjajnih Amerikanaca.

Velika je stvar mogućnost igranja Krune Simona. Rutiner će na svojoj poziciji imati pomoć Filipa Krušlina koji uvijek može pripomoći dobrom obranom i šutom za tri poena. Bilo bi nam puno lakše da je tu Luka Babić, ali od njegove ozljede krajem prošle sezone tom momku nema ni traga ni glasa. Nadamo se da će se što prije oporaviti i vratiti na parket. Mladi Šibenčanin Roko Badžim igra solidno svoju prvu sezonu u ABA ligi te je nominalno treća opcija na poziciji dvojke. Tu su još Bilinovac Bošnjak koji su podosta van forme u Ciboni.

Za kraj ostaje nam analiza pozicije broj tri. Najveći adut je mladi Luka Božić koji na svojim leđima nosi igru Zadru u svojoj premijernoj sezoni u ABA ligi, nakon što je bio MVP hrvatskog prvenstva prošle sezone. Svoj doprinos itekako moraju pružiti Ivan RamljakNik Slavica koji još uvijek traže kontinuitet igre u redovima hrvatskog prvaka. Ponajbolji igrač u Europi svojeg godišta Luka Šamanić će samim prisustvovanjem stići veliko iskustvo i od njega se u budućnosti može dosta toga očekivati.

Sve ovo se mora ukomponirati u kratkom roku što je izuzetno težak zadatak za naš stručni stožer. Osnovni cilj Ivice Skelina je da se među ovim mladićima stvori kohezija, odnosno povezanost i zajedništvo, kako na terenu tako i van njega. To je jedini put do uspjeha i uspinjanja do vrha planine pune zapreka.