Hrvatice senzacionalno porazile Talijanke

Ženska hrvatska reprezentacija večeras je zatvorila prvi kvalifikacijski ciklus, koji su otvorile prije četiri dana porazom od Šveđanki. Ovog puta u Italiji su izrazito favorizirane Talijanke posrnule pred našim košarkašicama.


Kvalifikacije za Eurobasket (Ž), 2. kolo, 15. studeni:

Italija – Hrvatska 71:83 (21:16, 11:14, 15:28, 24:25)

Italija: Sottana 25, Gorini, Zandalasini 17, Dotto 7, Masciardi, Formica 4, De Pretto 8, Crippa 5, Bestagno, Cinili 4, Andre, Kacerik 1

Hrvatska: Begić 2, Buzov, Sandric 22, Premašunac 8, Todorić, Režan 35, Miloglav, Džankić, Slošnjak, Dojkić 16, Bura, Miletić


U prvoj dionici Talijanke su ušle nešto raspoloženije. Otvaraju utakmicu sa 7:0 i do kraja dionice čuvaju jednoznamenkastu prednost. Izuzetno je kod Hrvatica bila raspoložena Marija Režan, na koju su taktički usmjeravani napadi, s obzirom na to da Talijankama fali visine. Na veliki odmor otišlo se tako sa samo dva poena prednosti domaće momčadi.

U nastavku Režan briljira i u trećoj dionici postiže čak 13 poena. Pridružile joj se i raspoložene Antonija Sandrić i Ivana Dojkić. Hrvatice su maksimalno iskoristile manjak visine Talijanki i iz reketa napadački bile uspješne u čak 23 navrata (23/33), dok su Talijanke iz reketa zabijale tek iz 13 od 30 navrata. Dojkić u četvrtoj dionici postiže tricu za 49:63 i plus 14 naših igračica. Do kraja domaće su igračice uspjele malo smanjiti taj zaostatak, ali više od toga inspirirane Hrvatice nisu im dozvolile.

Čudno zvuči podatak da se samo pet Hrvatica upisalo u strijelce. Režan s 35 poena i 13 skokova bila je uvjerljivo najefikasnija, a istaknule su se i Sandrić (22p), Dojkić (16p) i Premasunac s osam koševa i sedam asistencija.

Sottana (25 koševa) i Zandalasini (17 koševa, deset skokova) su bile najučinkovitije u redovima poražene momčadi.

Idući kvalifikacijski ciklus igra se u veljači iduće godine, a zasad Hrvatice na omjeru 1-1 u skupini dijele drugo mjesto s Talijankama.