Tko je i što sve može Luka Dončić?

Luka Dončić 18-godišnji je slovenski reprezentativac koji nastupa za Real Madrid. Ono što je Luka Modrić Realu u nogometu, barem toliko je Luka Dončić košarkaškom istoimenom klubu.

Vjerojatno ste o njemu štošta čuli u zadnje vrijeme, otkad je on zajedno s Goranom Dragićem predvodio slovensku reprezentaciju do povijesnog uspjeha ovog ljeta – osvajanja europskog zlata. No ulaskom u ovu sezonu, Dončić je etablirao svoje ime i brojkama, koje je pružao, pokazao da je pravi fenomen, s obzirom na to da se radi o tek 18-godišnjaku.

Luka Dončić rođen je 28. veljače 1999. u Ljubljani. Otac mu je umirovljeni slovenski košarkaš Saša Dončić. Koliko je otac Saša usmjeravao sina košarci svjedoči podatak da je Luka još kao beba, s tek sedam dana, imao prvi doticaj s košarkaškom loptom. Kum mu je Radoslav Nesterović – slovenski reprezentativac i NBA igrač. Tako da je od malih nogu Luka imao pravu podlogu za nešto ostvariti u košarci.

Sami počeci

Sa sedam godina Luka je počeo trenirati košarku, a kad je imao osam otac mu potpisuje za Olimpiju i tako upisuje Luku u omladinski pogon kluba iz Ljubljane. Nakon 16 minuta prvog treninga trenerima Olimpije bilo je jasno o kakvom je dječaku riječ i šalju ga da trenira s 11-godišnjacima. Trenirao je i s 14-godišnjacima, a nastupao za U12 selekciju s eto tek osam godina. 2012. za U13 selekciju na turniru u Rimu biva proglašen MVP-jem, nakon što je u finalu protiv ekipe Lazija upisao 54 poena, 11 skokova i deset asistencija!

“Nekome sam rekao da me baš podsjećao na mladog Dražena Petrovića”, komentirao je Lukinu dominaciju predsjednik Olimpije, Srečko Bester.

Nastupi u regiji koje je Luka pružao u dresu Olimpije jednostavno nisu mogli proći nezapaženi. Agent Reala ga uočava i transfer u Real se u ljeto 2012. ostvaruje, što smo na portalu ispratili ovdje. Slovenski tinejdžer nije bio nimalo impresioniran Madridom. Izdvajamo vam njegov nastup na omladinskom turniru Minicopi iz 2013., gdje je Dončić, pogađate, također uzeo nagradu MVP-ja.

Na Next Generation turniru 2015., tada 16-godišnjeg Luku da dominira nije zapriječila činjenica da je bio dvije godine mlađi od ostatka ekipe. Već tada u Madridu su u seniorskom stožeru trljali ruke znajući da je na pomolu ogroman talent. I tada biva proglašen MVP-jem turnira.

Seniorski nastupi

Nešto prije Next Generation turnira, u travnju 2015., Luka debitira u ACB za seniorsku selekciju Reala i tako postaje treći najmlađi debitant u povijesti lige. Čak i iduće sezone, 2015./16., mladi Slovenac bio je najmlađi u ligi. Brzo se uvukao u rotaciju kraljevskog kluba, a u sezoni 2016./17. bio povremeno i starter. Te je sezone ubacio 23 poena i imao 11 skokova protiv Fuenlabrade, postavši tako MVP-jem kola.

Ove sezone, nakon što je ljetos osvojio Eurobasket, Luka je svoju briljantnost doveo na još neke više stupnjeve. Porast u samopouzdanju i atleticizmu donio mu je u Euroligi, recimo, prosječne brojke od 20,7 poena, šest skokova i četiri asistencije po utakmici. Sa svojih 18 on je u fazi da predvodi veliki europski klub.

Usporedbe s velikim europskim igračima

Ricky Rubio bio je velika nada europske košarke. Mladi Ricky je debitirao za Juventut s nepunih 15 godina. Isto kao u slučaju s Dončićem, padale su usporedbe s Draženom i Kukočem.

Međutim, sve do sezone 2010./11., kad je već bio u Barceloni, Rubijeve brojke u ACB ligi nisu se znatno povećavale. Te je sezone, tad već 20-godišnji Rubio zabijao tek 5,7 poena po utakmici. Sezonama prije te bio je na negdje četiri-pet asistencija i njegov razvoj svakako nije išao akcelerirano kao Lukin. Poslije će Rubio otići u NBA i ozljedama i lošim šuterskim izvedbama pokazati da nije ni približno ostvario ono što se od njega očekivalo.

Dirk Nowitzki, kad je bio Lukine dobi, igrao je drugu njemačku ligu s Wurzburgom i bio na prosjeku od 19,4 poena. Uloga koju sad Dončić ima u Realu, predvodeći ga u Euroligi, neusporedivo je veća od tad Dirkove.

Dražen Petrović u dobi Luke Dončića predvodio je svoju Šibenku do osvajanja prvenstva Jugoslavije i finala Kupa Koraća. Ne znamo kakvu bi Dražen imao ulogu u nekom većem europskom klubu, jer Kup Koraća bio je tek treći po snazi europski kup. S 18 godina i šest mjeseci Dončić je Latvijcima na Eurobasketu utrpao 27 poena uz devet skokova. Naš Dražen je mjesec stariji napunio Nijemce s 25.

Zaključak: Luku Dončića nemoguće je usporediti s europskim velikanima. No, ne zato što on se on još ne može stavljati u isti kontekst s njima, već zato što je on u svojim godinama u znatno većoj ulozi: predvodio je reprezentaciju do europskog zlata i predvodi jaki euroligaški klub.

To nikako ne znači da će biti veći i bolji igrač od tih velikana, već isključivo nagoviješta kakav je on potencijal. Hrvatima i fanovima Dražena i Kukoča trebalo bi laskati da se igrač ovakvih potencijala upravo uspoređuje s njima dvojicom, osobito uzmemo li u obzir izjavu njegovog oca, Saše:

“Lukin najveći idol je Dražen Petrović”, rekao je nedavno u intervjuu Saša.

Kvalitete i prognoza za NBA draft

Versatilnosti i raspon vještina koje Luka ima su brojne. Spoj visine, vrhunskog osjećaja za igru i prostor, kao i dobrih šuterskih vještina, omogućuje mu da igra na svim pozicijama, u svim ulogama. Da i ne govorimo o natjecateljskom duhu koji mladi slovenski reprezentativac ima. Ipak, imat će vremena ojačati tijelo, što će svakako biti potrebno ukoliko želi zasjati u NBA.

Što je zajedničko SB Nationu, ESPN-u i i Sporting newsu? Svi oni predviđaju Luki da će biti prvi pick drafta 2018., naravno odluči li Luka odmah iza ove sezone preko bare ostvariti dječački san o igranju u NBA. ESPN ide toliko daleko da naslovljuje članak s Nikad nije bilo mlade nade na NBA draftu kakva je Luka Dončić.

Najgora moguća stvar za njega bilo bi odlaženje u NBA iduće sezone i slaba minutaža. Ne zasiti li se Luka Dončić košarke, i nastavi li se pravilno razvijati, pripremite se da njegovo ime čujete još stotine puta. Pred njim sada stoji ogromna odgovornost i ogromni potencijali, a mi se možemo veseliti što dolazi iz nama susjedne zemlje.

Sretno, Luka!