Badžim za Crošarku: Želim pokazati da sam doveden kao pojačanje

Iz Šibenika u Ljubljanu, transfer je to Roka Badžima koji će u zelenom dresu Olimpije započeti svoju inozemnu priču. Pun samopouzdanja, s odličnom sezonom u Šibeniku (11,8p, 3,8s i 3,4s) iza sebe i selekcijom u najbolju petorku nedavnog Europskog prvenstva do 20 godina.

Šibenska košarkaša priča polako se približava raspletu, objavili smo danas o dolasku troje mladih bisera na Baldekin. Neće košarka u Krešimirovom gradu nikada umrijeti, pitanje je i bi li uopće mogla kada će njezina povijest uvijek ostati zabilježena kako je dala jednog Dražena, Darija,… jednog dana možda i Roka.

Kako je klub prošle sezone dosegnuo svoj limit, a usput nije imao dovoljno potpore gradske vlasti za košarku u gradu da bi stvar zadržali na okupu i(li) digli na višu razinu, Roko si nije mogao priuštiti korak unazad u svoj karijeri i odlučio se na odlazak.

“Šibenik je moj klub i tako će uvijek ostati. No, nisam mogao dopustiti da u situaciji koja jest napravim korak unazad u svojoj karijeri. Šibeniku želim sve najbolje i nadam se da ćemo se opet susreti.”

I tako je još jedan u nizu talentirana igrača (pre)rano napustio Baldekin, te krenuo put Stožica…

“Grad je super, ovo što sam vidio kroz dvije večeri. Nisam još nikada bio u Ljubljani, i pozitivno sam se iznenadio koliko ima ljudi, i turista u ovo vrijeme. Dvorana je doista vrhunska, uvjeti su na najvećem mogućem nivou.”

Olimpija je u međuvremenu napravila, uz pomoću gradske vlasti, promjene unutar kluba, a najveća je i promjena imena gdje će dugogodišnjeg sponzora Union pivovare zamijeniti Petrol. Naravno sve uz potporu gradske vlasti, odnosno prvog čovjeka Ljubljane, Zorana Jankovića.

“Prvi kontakti su nastupili prije nego što sam otišao na pripreme s reprezentacijom. Nakon dva tjedna imali smo dva dana slobodno, u to vrijeme smo dogovorili sve detalje i potpisali ugovor. Tada nisam ništa znao u vezi novog sponzora, no Olimpija je i dalje Olimpija. To je veliki klub, i nisam puno razmišljao kad je stigla ponuda.”

Jasno, Roku je nebitno zvao se klub Union ili Petrol, bila ona Olimpija ili Ljubljana. Sjećamo se da je prije četiri godine sličnim putem krenuo i Paolo Marinelli. Tada jedan od najtalentiranijih bekova, iz Splita direktno za Ljubljanu, no tamo se u dvije godine nije naigrao, da bi potom išao u Kvarner pa Cibonu.

“Došao sam u Olimpiju igrati na višem nivou i napredovati kao igrač. Na meni je da treniram, dam sve od sebe i da pokažem kako samo doveden kao pojačanje.”

Olimpija je posljednji put prvak bila davne 2008. godine pobijedivši 3-0 Helios. Od tada su pet puta zaredom gubili u finalu od Krke, dva puta nisu ni došli do finalne serije, a prošle su sezone u iznimno zanimljivom finalu protiv Rogaške osvojili svoj 16. naslov prvaka od osamostaljena Slovenije. Kakvi su prvi dojmovi o novom-starom prvaku Slovenije?

“Prvi dojmovi su super, ekipa je odlična, dobri momci. Rekli su mi također da se utakmice igraju svaka 2-3 dana što je za mene sasvim novo. U Šibeniku se tjedan dana pripremaš za sljedećeg protivnika (smijeh).”

Da, igrat će Union Olimpija i ove godine na tri fronte. Uz državno prvenstvo igrat će se još Ligu Prvaka i ABA ligu. Bit će putovanja…

“Kako ubijam vrijeme na putu? Pa volim spavat (smijeh).”

Nismo previše razgovarali o hrvatskoj košarci, što se mlade seniorske reprezentacije tiče više-manje sve smo rekli. Roko je imao izniman turnir, 18 poena (40% trica, 90% slobodna bacanja), 6,5 skokova i 3,4 asistencije, trener Rajković im je od prvog dana “utuvio” u glavu koji je cilj. Na kraju i nagrada za izbor u najbolju petorku turnira. Osvojio je i prije tri godine juniorsku broncu, polako će doći vrijeme i za seniorski nastup. No, prije toga dobra sezona u Ljubljani.

Martina Japundžić/sibenik.in (2015)

Za kraj smo pitali pomaže li tata kod snalaženja po Ljubljani, pošto je igrao u Olimpiji davne 1990./91. godine…

“Pomaže mi, dobijem po koji savjet. Bio je košarkaš, i naravno da razumije stvari. Bio je sa mnom u Ljubljani, prvih nekoliko dana, pokazao mi grad. Svakako mogu biti sretan što mi tata znanjem, što iskustvom može uvijek pomoći.”

Olimpija je među prvima zaključila ili odredila okosnicu momčadi za nadolazeću sezonu. Potpisao je produljenje ugovora MVP finala prošle sezone Dean Oliver, tu je i dalje Gregor Hrovat. Došla su i dva Amerikanca, bek Battle i centar Morgan. Konkurencija našem Roko će biti svakako i Jan Špan te Jan Barbarič, tu je i dalje Dražen Bubnić, odnosno Bojan Radulović. Iz Krke je stigao i Erjon Kastrati, što je uz mladog Žigu Jurčka trenutno 11 igrača na rosteru.

Za tri tjedna igraju pripremni turnir Sportanzo Cup u Rogaškoj Slatini, još jednom dvoboj protiv viceprvaka Slovenije, a tu je i turska ekipa i naša Cedevita.