Izbornik U-14 (Ž) Marin Mijaljević: Napravili smo pomak prema naprijed

Javili smo se izborniku i najboljoj igračici s nedavnog turnira Slovenia Ball koja je okupila 8 reprezentacija do 14 godina starosti. Projekt je to koji kroz regijske selekcije unutar države stvara prvi filter reprezentacija i na dosta visokom nivou se predstavlja na Koroškem u Sloveniji.

Prvi put u ulozi glavnog trenera našao se Marin Mijaljević i odmah je osvojio brončanu medalju. Vodio je mini basket u Rijeci za djevojčice, kadetkinje i juniorke riječkog FSV-a. U drugom dijelu sezone i seniorke u A2 ligi. U reprezentaciji je prije toga bio dvije godine pomoćnik.

Dojmovi o prvenstvu za njega kao i za većinu djevojaka koje su prvi put nastupile za reprezentaciju su više nego pozitivne. Ponajviše ga raduje što je ekipa odlično reagirala na turniru bez važne igračice Marte Ostojić (obaveze u kadetskoj reprezentaciji) i da su pokazale u ranoj fazi svojih karijera ispravan put kako se igra i predstavlja reprezentacija.

“Dojmovi sa Slovenia Balla su pozitivni jer je većina djevojaka po prvi puta nastupila za reprezentaciju na međunarodnom natjecanju i pritom su osvojile treće mjesto od osam ekipa koje su nastupile. Osobno, zajedno sa stožerom, mislim da smo u nekim dijelovima igre kroz turnir mogli i bolje odreagirati, no drago mi je da smo do željene razine došli u drugom dijelu utakmice za treće mjesto kada smo preokrenuli minus 11 u trećoj četvrtini i minus 5 u produžetku. Djevojke su tad pokazale i karakter i znanje, kad je najviše trebalo. Trebalo je naravno i malo sreće, i to sve bez važne igračice Ostojić. Zato čestitke ponajviše njima i naglasak da je to put kako se igra i predstavlja reprezentacija.”

Na kraju prvenstva imali smo i svoju predstavnicu u najbolji petorci turnira. Iz akademije Žane Lelas dolazi Nika Lokica koja je ujedno bila i najbolji strijelac u našim redovima. Žana je također bila s ekipom, kao vođa puta i članica Stručnog savjeta. Uz pomoćnika Romana Kozlovića iz Siska, za ekipu je još brinula fizioterapeutkinja Lana Brčić iz Zagreba.

“Što se tiče odnosa unutar ekipe bio je izvrstan, kao i pristup i odnos prema utakmicama. Šteta je sto nismo bile uigranije, ovo su nam bile prve utakmice koje smo zajedno odigrale. Možda bi mogli ostvariti i bolji rezultat, ali mislim da svi možemo biti zadovoljni i s osvojenim 3. mjestom”, rekla je za Crošarku nakon turnira naša mlada igračica iz Splita.

ŽKK Pomurje / Denis Čeh

Zanimalo nas je li izbornik Marin bio zadovoljan s time što je mogao obaviti kroz pripreme i je li ekipa u tom periodu napredovala?

“Na okupljanju nismo imali prisutnu Martu te Elenu Peričić zbog ozljede koljena. Uz pozvane djevojke nije bilo još nekolicine cura koje pratimo, no za koje trenutno i nije bilo mjesta. Kroz pripreme nismo imali problema s djevojkama oko ponašanja, osim nekih sitnica oko načina prehrane na što će se morati početi navikavati ako se žele ozbiljno baviti košarkom. S obzirom da smo dva puta dnevno trenirali cure su to odlično podnosile i vrlo dobro odradile. Posebno sam zadovoljan da nije bilo većih ozljeda te da je 15 od 16 cura odradilo sve treninge. Znate kako nama trenerima uvijek fali pokoji trening, no mislim da smo stigli prenijeti dosta informacija, te zajedno s onime što su doživjele i pokazale na utakmicama, da smo u ovih 17 dana napravili pozitivan pomak naprijed.”

Za kraj vratili smo se još Niki, koliko joj ta nagrada znači da nastavi marljivo raditi. Kako kaže trenirala je praktično cijelo ljeto.

“Ja sam praktički trenirala cijelo ljeto jer sam lipnja bila na pripremama s kadetskom reprezentacijom, onda sam se tjedan dana odmorila, a nakon toga počela samostalno trenirati da bih došla spremna na početak priprema U14 reprezentacije. Izuzetno sam sretna radi nagrade za naj petorku, to mi je prva takva nagrada u reprezentaciji. Hvala trenerima i mojim suigračicama jer bez njih sigurno to ne bih mogla ostvariti. Inače već prije sam bila na nekim turnirima proglašena najboljom igračicom pa tako i na završnici mlađe kadetskog prvenstva Hrvatske. Svaka ta nagrada mi predstavlja i poticaj za dalje i za onaj trud koji sam do sada uložila.”

Čestitke cijelom stručnom štabu na pozitivnom rezultatu, a naše mlade cure pratimo dalje po klubovima gdje će nadamo se i dalje unapređivati svoju igru.