Zdovc s Rogle: Kompletna Hrvatska bila bi kandidat za sam vrh

Slovenska Rogla, planina na nadmorskoj visini od 1500 metara u ljetnom razdoblju standardno okuplja najbolje sportske kolektive. Između ostalog i košarkaše Cedevite koji su u više navrata već dolazili tu na pripreme, imali smo mogućnost ispratiti jučerašnji trening i popričati s novim trenerom Vitamina i nekadašnjim slovenskim izbornikom, Juretom Zdovcem.

Dobro znam gdje sam došao, kao što si rekao, dolazim iz tih krajeva (rođen u Slovenskim Konjicama o.a), i otkad znam za sebe, znam i za Roglu. Uvjeti su dobri, nema nikakvih većih primjedbi i s obzirom na temperature dolje, pokazalo se, da smo dobro odabrali. S treninzima sam zadovoljan, sve ide po planu”, uvodom je prokomentirao stanje i zadovoljstvo na “svojoj” Rogli trener Cedevite.

Cedevita obavlja pripreme u dosta okrnjenoj postavi, uz dva stranca (Johnson i Murphy) nedostaju i tri naša reprezentativca (Ramljak, Krušlin i Ukić), te Marko Arapović čija rehabilitacija ide po planu. Fokus je na bazičnim pripremama što je potvrdio i kondicijski trener Slaven Hupić uoči odlaska na Roglu. Odigrali su Vitamini jednu prijateljsku utakmicu na Rogli, dobili su Enisay, a izjavu trenera nakon utakmice možete poslušati ovdje.
Danas je na rasporedu druga utakmica, protiv mađarskog predstavnika, čija će utakmica biti zatvorena za javnost. Na treninzima su i dalje Nik Slavica, Franko Kaštropil i Miro Bilan koji su još uvijek bez ugovora. Ukupno 12 igrača uključujući juniore Tonija Perkovića i Darka Baje koji su na jučerašnjem treningu pokupili niz taktičikih informacija od novog trenera.

“Dečki se trude, što je osnova. Važno je da imaju energiju i da daju svoj maksimum. Vidi se da im fali još dosta taktičkog znanja i istovremeno znam da im u ovom trenutku dajem previše informacija. No sve treba svoje vrijeme, i moje je da ih popravljam i učim. Imaju potencijal, i ako će ustrajati mogli bi imati lijepu budućnost.”

U vrijeme treninga saznao se i roster hrvatske košarkaške reprezentacije za Eurobasket, nije Jure znao odmah nakon treninga da su svi košarkaši Cedevite na rosteru i bookirani za let u Rumunjsku. No, kako nam je sam otkrio, Ramljaka i Krušlina još nije upoznao, dok je Roka Lenija Ukića trenirao u dva navrata, prvo u Splitu, pa potom i prošle sezone u AEK-u.

“Čestitam dečkima, želim da igraju što bolje i da se vrate što zdraviji.”

Jure Zdovc je najuspješniji slovenski izbornik. I po dojmu, i po rezultatima. Bez obzira na posljednji “neuspjeh” kako ga je i sam Jure nazvao na Eurobasketu 2015. godine (poraz u osmini finala protiv Latvije), reprezentacije i ekipe (sjećamo se posljednje euroligaške Olimpije) koje je vodio na natjecanjima rijetko su dobivale kritike od strane navijača.

U prijevodu gledajući samo reprezentativni set Zdovca u tri navrata jest povijesni uspjeh 2009. godine u Poljskoj, gdje su Slovenci bili loptu odaljeni od medalje. Te potom 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj gdje je Jure kao izbornik pokupio niz simpatija, ne taktiziravši i igrajući besprijekorno u grupi, da bi potom naletjeli Amerikanci, a Slovenci na kraju završili na visokom 7. mjestu. Godinu potom bila je već spomenuta Latvija, skupinu su odigrali u Zagrebu, a potom u Francuskoj slično kao i naši završili europski put.

Za kraj osvrnuli smo se na dolazeći Eurobasket, Slovenci sutra otvaraju protiv Poljske, dok Hrvati u petak igraju prvu utakmicu protiv Mađarske.

“Pokazalo se da je riječ o dosta izjednačenim ekipama. I Slovenci i Hrvati imaju niz jakih individualaca koji mogu sami izrežirati pobjedu. Velik je krug favorita i dosta je faktora koji se moraju poklopiti za vrhunski plasman. U knock-out fazu treba doći što zdraviji, a tu se mora dosta stvari poklopiti. Odlučivat će i dnevna forma, jer nema tu više reprezentacija za koje ćete unaprijed znati da ih možete pobijediti.«

Dotakli smo se i naše reprezentacije, za koju je Jure izjavio da ukoliko je kompletna svakako bi kandidirala za sam vrh prvenstva.

Aco Petrović je iskusan trener, pronašao je način, oslonio se na nositelje, i stvar ide. Iz daleka što pratim i slušam moje dečke, pozitivno je i to što su uz reprezentaciju Dino, Toni i Stojko. Činjenica je da Hrvati imaju svoje probleme, puno otkaza, i ako ekipa ne bi bila toliko hendikepirana mislim da bi Hrvatska bila jedna od glavnih kandidata za sam vrh.”

Krenuo je trenersku karijeru u Splitu, osvojio Kup, pa četiri godine kasnije i prvenstvo s Bosnom. Bio je Jure i na klupi Olimpije kada je 2010. godine bila jedna od najljepših Euroligaških priča. Osvojio je Jure i Euroligu, ali kao igrač 1993. godine u francuskom Limogesu. Prije dolaska u Cedevitu bio je trener AEK-a, pa turskog Gaziantepa i ruskog Spartaka gdje je bio imenovan i najboljim trenerom Eurokupa.

Nekada ponajbolji obrambeni igrač Europe teži i kao trener maksimalnom zalaganju u obrani. Poznat je po svojim (a)tipičnim trenerskim obrambenim metodama, i jedno je jasno – gdje god da 50-godišnji Konjičan dođe ostavi svoj pečat.

U paru sa Slavenom Rimcem (trener Cibone kada je u Beogradu pobijedila Cedevitu i finalu ABA lige) i Mikijem Starčevićem. Atmosfera više nego dobra, Cedevita sa Zdovcem na čelu suvišno je bilo pitati, da li će napadat sam vrh. Jasno, na svim frontama.