Život nakon Eurobasketa

Ne želim pisati o tome kako su Slovenci došli do zlata, o tome je već sve ispjevano. I to potpuno zasluženo. No, ne mogu se otrgnuti dojmu da u ovo današnje vrijeme takvi jedni uspjesi gube na vrijednosti upravo zbog te proširenosti i brzine interneta. Danas je to već stara vijest, sutra više o tome nitko neće ni pričati izvan košarkaških krugova. Ipak sreća za nas je da postoje ti košarkaški krugovi.

Oni se sada pitaju kakav će biti život nakon Eurobasketa. Sve se vraća u normalu. Kao djeca koja nakon ljetnih praznika odlaze u školske klupe tako će i sada igrači svaki u svoj klub na početak nove i duge sezone u kojoj će imati sve osim odmora. Jer od ove sezone krovna svjetska košarkaška organizacija FIBA uvodi potpuno nov svijet košarke. Počinje četverogodišnji ciklus u kojem će biti – dva kruga kvalifikacija za SP nakon kojih slijedi i samo prvenstvo, Olimpijske igre te zaključno s kvalifikacijama za Eurobasket 2021.

Sve to izgleda dosta komplicirano. Ovaj ciklus će kao i sve u životu imati prednosti i nedostataka. Sukob na relaciji FIBA – ULEB izgleda nerješiv te će do daljnjeg europska košarka zbog toga patiti. Nije ipak sve tako crno kao što se čini.

Vedrija strana priče

Ovim potezom FIBA je omogućila svim reprezentacijama da službene utakmice igraju u svojem dvorištu. I to će itekako popularizirati ovaj sport u nekim manjim zemljama. Isto tako velika je prednost što će se igrači češće viđati i biti uigraniji jer ipak imat će osjećaj da igraju turnire svako malo vremena, a ovako okupljanje jednom godišnje ili u par godina ipak je prerijetko. Apsolutno će sve momčadi imati jednaku priliku za kvalifikaciju te više ne određuje jedno prvenstvo automatski ekipe za sljedeće,

Druga strana priče

Iste te reprezentacije u istom tom svom dvorištu bit će bez svojih najboljih igrača. Utakmice su usred sezone, a rasporedi prenatrpani.

NBA očekivano neće puštati igrače. Ne puštaju ih na prvenstva, a ni u ludilu u njima nekakve besmislene kvalifikacije. Novi problem koji uvodi ovaj sustav je jako teško plasiranje na najveća natjecanja. Naime prvo će biti skupine po četiri ekipe od kojih će tri u sljedeći krug. Te tri će prenijeti bodove i spojiti se sa druge tri momčadi iz susjedne grupe. I od tih šest njih će troje otići u Kinu na SP. A iz Kine trebate tražiti vizu za Tokio i Olimpijske Igre 2020. Samo će dvije najbolje europske momčadi na SP direktno izboriti igre dok će ostali ludu sreću i pozivnice tražiti na turnirima kao mi u Torinu prošle godine.

Kako će sve na kraju ispasti vidjet ćemo, ali biti će zanimljivo. S klupske strane sve će po starom. Već ovog i sljedećeg vikenda počinju nacionalna prvenstva. Nešto kasnije ipak na svoje će doći fanovi NBA lige te Eurolige. Na ovim prostorima novost je ABA 2 liga gdje sreću i uspjehe želimo našem Splitu.

Detaljan uvod u sva natjecanja će stići u narednom periodu dotada neka vam se slegnu dojmovi s Eurobasketa te se pripremite za novu košarkašku avanturu.