Baumann napada Euroligu, rat na vrhuncu: “Znali su sve prije dvije godine”

Početkom ovog tjedna košarka je okrenula novu stranicu svoje povijesti i odsada više nikada neće biti sve isto. Ako je postojala i najmanja nada za pomirenje i kompromis dvaju vodećih košarkaških insitucija u Europi, FIBA-e i ULEBA, prema  riječima prvog čovjeka FIBA-e košarka je otišla u dva pravca, a košarkaši, koji su najmanje krivi za ovakvu situaciju, moraju birati između časti i posla. Došlo je do toga da se njih kojima pripada ovaj sport dovede u bezizlaznu situaciju, odnosno nalaze se između dvije vatre.

Patrick Baumann, prvi čovjek FIBA-e: “Svojim stavom Euroliga utječe na igrače i navijače. Euroliga je odgovorna za namjerno i cinično postavljanje utakmica za vrijeme kvalifikacija, stavljajući igrače da biraju između reprezentacije i kluba. Euroliga je znala za novi raspored prije dvije godine kada je i složen. Iako su znali da će se rasporedi preklapati, nastavili su po svome utjecati na igrače, navijače i sport. Sve se ovo moglo izbjeći nedavno kada smo im predložili da pomaknu utakmice Eurolige dan-dva ranije u tjednima kvalifikacija, ali oni su nastavli provoditi svoj program u korist male skupine ljudi. Znali smo za izostanak NBA igrača, ali to je odluka donešena zajednički. S druge strane, Euroliga se užasno ponaša i vjerujemo da žele srušiti postojeći sistem dok mi želimo sačuvati nacionalna prvenstva i momčadi. Tko god pokuša bojkotirati naš model osjetiti će posljedice. Ako bude nužno, dopustiti ćemo Komisiji i Europskim Autoritetima da odluče što je legalno, a što nije. 

Još jednom je dao do znanja da su kvalifikacije jedini put do svjetskog prvenstva te da se i SAD mora kvalificirati, svi osim Kine koja je domaćin.

Baumann i FIBA nastavljuju po svome očito ne shvaćajući da igranje reprezentacija s rezervnim, pa čak i trećim postavama narušava mnogo stvari, ne samo kredibilitet i ugled reprezentacija. Recimo da se neka reprezentacija kvalificira s jednom postavom, a vjerojatno nitko ili samo nekolicina od njih će vidjeti Kinu i svjetsko prvenstvo kada se pojave NBA zvijezde. Vidjet ćemo kako će to sve izgledati već u petak kada počinje ciklus kvalifikacija, ali i novo razdoblje košarke.