FIBA objavila kandidate za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2023.

U igri za Svjetsko prvenstvo 2019. godine četiri su kandidature. Dvije dolaze sa Starog kontinenta, jedna iz Južne Amerike, a jedna iz otočnog dijela zapadne i jugozapadne Azije.

Nekako je postalo logično da kada god FIBA nešto organizira, Turci iskaču “iz paštete”. Zahtjev niti ovog puta nisu zaboravili poslati i nadaju se da će drugi put u 13 godina dobiti domaćinstvo. Nemojmo zaboraviti i organizaciju ovogodišnjeg Eurobasketa gdje su ponijeli najveći teret. Drugi kandidat iz Europe je Rusija. Ovom dvojcu suprotstavit će se pet zemalja, odnosno dvije zajedničke kandidature. Na jednoj strani svijeta priliku vrebaju Argentina i Urugvaj, a na drugoj Japan, Filipini i Indonezija.

Za razliku od ostalih sportova, FIBA ne mari za kontinentalni ključ dobivanja domaćinstava i favorita je, barem zasad, teško izdvojiti. Gledamo li bližu povijest treba spomenuti da je Japan ugostio svjetsku smotru 2006., a Turska četiri godine kasnije.

Podsjetimo, FIBA je prošle godine promijenila sustav kvalifikacija gdje Eurobasket više neće biti glavni i izlučni ključ. Igrat će se po skupinama u nekoliko termina tijekom sezone. S obzirom na rat između FIBA-e i Eurolige, pitanje je kako će to sve izgledati i tko će uopće igrati 2019. na Mundijalu u Kini, a o 2023. teško je i razmišljati. Poznato je da NBA igrači neće sudjelovati u sezonskim domovinskim aranžmanima, a istu stvar, barem za sada, rade i Euroligaši.